Oporba poziva na prosvjed za bolju Hrvatsku: ‘Ti si promjena koje se Plenković boji’

Ana Kanazir
15. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Oporbene stranke ljevice i centra pozvale su sve građane na prosvjed protiv izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Iako je ovo glavni razlog prosvjeda, prosvjeduje se zapravo protiv korupcije, premijera, ali i mnogih drugih stvari. Prosvjed će se održati ove subote, 17. veljače na Markovom trgu, a sve počinje u 11 sati.

U organizaciji prosvjeda sudjeluje jedanaest oporbenih stranaka, a pozivaju sve da se pridruže i poruče vladajućima da je dosta. Dva glavna zahtjeva prosvjeda su da se smijeni Turudić, ali i da se raspusti Sabor te da se raspišu izbori.

Sporan je izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika

Ivan Turudić u Nedjeljom u 2
Ivan Turudić je novi glavni državni odvjetnik uz kojeg se vežu sumnjive radnje, a za njega glasao i Hrelja

Prije tjedan dana je sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić postao glavni državni odvjetnik. Za ovog kontroverznog suca se veže niz različitih afera povezanih s korupcijom, a u posljednje vrijeme ga je obilježilo i dopisivanje s bivšom kninskom gradonačelnicom i USKOK-ovom optuženicom u aferi Vjetroelektrane, Josipom Pleslić ex Rimac, o čemu smo pisali i ovdje.

S Vrhovnog suda je danas priopćeno kako je predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske 14. veljače, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Točnije, prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga, piše n1info.hr.

Organiziran i prijevoz na prosvjed

Upravo je izbor Turudića i cijela situacija naljutila brojne građane, ali i oporbene stranke koje sada organiziraju prosvjed. Iz SDP-a su na svojoj Facebook stranici proveli cijelu kampanju oko poziva na prosvjed. Tako svaki dan objavljuju i po nekoliko raznih fotografija ili videa kojima pozivaju građane da dođu na prosvjed i pokažu da im je dosta.

– Plenković i njegovi žetoni izvršili su neviđeni udar na Hrvatsku. Bez obraza i srama, čovjeku koji se druži s kriminalcima omogućili su potpunu kontrolu pravosuđa. Vrijeme je za glasan otpor! Zahtijevamo smjenu Ivana Turudića i raspisivanje izbora. Naši građani zaslužuju bolju budućnost i vlast koja ih neće krasti. Zato kriminalna organizacija više ne smije dobiti priliku za laganje, varanje i otimanje. Dosta je! Vidimo se na prosvjedu!, piše u jednoj od objava.

Organizatora prosvjeda su: SDP, Možemo, Centar, IDS, HSS, Radnička Fronta, Fokus, Socijaldemokrati, Reformisti, GLAS i Stranka s imenom i prezimenom, a zahtijevaju smjenu Turudića, kao i raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. Stranka Centar čak organizira i prijevoz autobusom na prosvjed iz Splita i Rijeke, kako bi i oni koji ne žive u glavnom gradu mogli sudjelovati. Da misle ozbiljno otkrila je i zastupnica Možemo!, Sandra Benčić nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog sabora kada je rekla da će sutra zastupnici oporbe predati potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora jer žele što prije raspisivanje parlamentarnih izbora.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap