Općina iznova pozvala starije od 65 da se prijave za pomoć do tisuću kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
21. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Osobe starije od 65 godina imaju pravo, ukoliko im prihod ne prelazi 3.000 kuna mjesečno, na godišnju pomoć u iznosu do čak 1.000 kuna. Zahtjev se može predati do kraja ovoga mjeseca, a kako je broj prijavljenih zasad još uvijek na razini ispod prošlogodišnje, iz Općine su ponovili poziv umirovljenicima.

Foto: Unsplash

Do kraja ožujka Općina Viškovo zaprima zahtjeve za ostvarivanje prava na jednokratnu godišnju novčanu pomoć osobama starijim od 65 godina, uvedenu prošle godine.

Iznosi od 400, 600 i 1.000 kuna

Prošle su godine odobrili 535 zahtjeva pa je pomoć u iznosu od 400 kuna dobilo  149-ero osoba, 252-oje stanovnika 600 kuna, dok su 1.000 kuna dobile 134 osobe. Ove je godine do danas zaprimljeno 470 zahtjeva pa iz općine pozivaju osobe starije od 65 godina da do kraja mjeseca iskoriste ovo pravo te da prethodno provjere ispunjavaju li kriterije.

Pravo na pomoć mogu ostvariti korisnici bez prihoda ili čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 3.000 kuna mjesečno. Korisnik za kojeg se utvrdi prosječna visina ukupnog mjesečnog prihoda iz prethodne godine u iznosu do 1.500,00 kuna ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 kuna. Po 600 kuna dobit će oni s prihodima između 1.500,01 i 2.500 kuna, a 400 kuna oni s prihodima između 2.500,01 i 3.000 kuna. Obrazac je dostupan na mrežnim stranicama Općine Viškovo, a može se predati online, poštom ili osobnim dolaskom.

“Naše društvo puno duguje najstarijim članovima”

„Osnovni cilj ovog programa kojeg smo uveli prošle godine jest doprinijeti dostojanstvenom životu naših starijih sumještana. S druge strane, ovom pomoći  doprinosimo razvoju lokalne zajednice i rastu standarda kvalitete života što je jedan od osnovnih strateških ciljeva Općine Viškovo. Moja vizija demokratski razvijene i socijalne Hrvatske, pa tako i Viškova, temelji se, među ostalim, na društvu jednakosti i jednakih mogućnosti, pravednosti i ravnopravnosti, na brizi za starije i nemoćne.

Sve dulja lista: Još 11 gradova dijeli uskrsnice umirovljenicima!

Naše društvo generalno puno toga duguje svojim najstarijim članovima. Oni su cijeli svoj radni vijek izdvajali nemala sredstva kako bi treću dob proživjeli dostojanstveno i spokojno. Međutim, današnja je realnost nerijetko drugačija pa su oni u godinama kada bi trebali ubirati plodove svog rada suočeni s niskim mirovinama i primanjima te općenito lošom financijskom situacijom.

Odluka o jednokratnoj godišnjoj novčanoj pomoći osobama starijim od 65 godina donesena je kako bismo im tu situaciju poboljšali i ublažili posljedice koje oni ni krivi ni dužni snose posljednjih 20-ak godina, a očituju se u mirovinama koje ponekad nisu dovoljne ni za podmirenje osnovnih životnih potreba“ – ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Općina iznova pozvala starije od 65 da se prijave za pomoć do tisuću kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap