Oko 400.000 umirovljenika možda će ostati bez novca za grijanje, a sve zbog jedne greške

Jasmina Grgurić Zanze
4. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Većina bosansko-hercegovačkih umirovljenika, njih oko 400.000, mogla bi zbog administrativne greške ostati bez novca za grijanje. Riječ je o sredstvima iz fondova Europske unije koje je Federacija BiH dobila po prvi put. Međutim, kriteriji su formirani prema stanju u mirovinskom osiguranju iz 2022. godine pa sada gotovo nitko po visini mirovina ne udovoljava uvjetima.

grijanje

Ilustracija: Rawpixel

Ako na snazi ostanu odredbe Federalnoga ministarstva rada i socijalne politike, mali broj ili gotovo nitko od umirovljenika neće moći dobiti pomoć za grijanje, odnosno za predstojeću zimsku sezonu koju je odobrila Europska unija, i to zbog čudne pogreške ili pak namjere s federalne razine da se taj novac uopće ne dijeli, piše Večernji.ba.

Umirovljenici zbog toga posljednjih dana zovu Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH. Službenici odgovaraju kako oni nisu kreirali uvjete po kojima će se ta pomoć dijeliti umirovljenicima, ali i obiteljima sa slabijim imovnim stanjem. Poziv za podnošenje zahtjeva otvoren je 23. listopada pa sve do 10. studenoga, a građani se prijavljuju u svojim općinama i gradovima. Pravo na pomoć imaju kućanstva razvrstana u četiri kategorije.

Minimalna mirovina veća od postavljenog uvjeta

Kategorija koja je “sporna” upravo su kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za prosinac 2022., i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član kućanstva tijekom 2022. nije ostvarivao dodatna primanja po osnovi radnog odnosa.

grijanje
Grijanje na europski novac: U jednoj susjednoj zemlji umirovljenici imaju pravo na novčanu pomoć za ogrjev

Umirovljenici prema uvjetima ne smiju imati mirovinu višu od iznosa zajamčene mirovine iz prosinca 2022. godine, koja je tada iznosila 531 marku, a sada pak minimalna mirovina iznosi 538 maraka. Naime, problem je nastao u tumačenju, odnosno odluci federalnih vlasti, sukladno Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju, kada je sredinom travnja došlo do novoga usklađivanja mirovina. U federalnom Zavodu za mirovinsko osiguranje objasnili su kako doći do rješenja.

– Jasno je da nemamo korisnike, a da nisu korisnici razmjerne mirovine, koji žive na području FBiH, a da im je mirovina manja od minimalne, koja trenutačno iznosi 538,27 KM. Vjerujemo da je u javnom pozivu ostao kao kriteriji iznos zajamčene mirovine iz prosinca 2022. zbog činjenice da se radi o pomoći EU-a koja se odnosila na 2022. godinu, rekao je glasnogovornik Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja Tomislav Kvesić.

Glasnogovornik tvrdi da će pronaći rješenje

Prema službenim podacima, u kategoriji najnižih mirovina nešto je manje od 400.000 korisnika od ukupno njih nešto više od 440.000. Tako ispada da bi zbog čudnih kriterija Federalnoga ministarstva bez mogućnosti pomoći mogao ostati najveći broj umirovljenika, piše Večernji.ba.

Drva za ogrjev složena jedno na drugo
Saznali smo kako se kreću cijene drva u trgovini, na oglasnicima i kod Hrvatskih šuma

– Vjerujemo da će Ministarstvo prigodom donošenja odluke o isplati sredstava koristiti aktualne podatke Federalnog zavoda o korisnicima koji primaju iznos zajamčene mirovine i da neće biti nikakvih poteškoća u tom pogledu. Podaci Federalnog zavoda Ministarstvu će svakako biti dostupni, dodao je Kvesić. To je, međutim, moralo biti poznato i prije nego što je raspisan natječaj za dodjelu pomoći za smanjivanje energetske izloženosti obitelji slabijeg imovinskoga stanja.

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Sarajevu i posebni predstavnik Unije za BiH Johann Sattler objasnio je da će provedba ovog paketa biti jasan pokazatelj predanosti bosanskohercegovačkog približavanja Europskoj uniji. Inače, EU je odobrila 70 milijuna eura najugroženijim obiteljima za saniranje socioekonomskih posljedica izazvanih energetskom krizom nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Copy link
Powered by Social Snap