Odlazak meteorologa Milana Sijerkovića: “Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”

Jasmina Grgurić
11. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Milan Sijerković umro je u 84. godini života. Popularni i legendarni meteorolog kao TV lice u domove ljudi ulazio je 50 godina. No, profesor je donosio i više od prognoze, a svojim je dosjetkama i poslovicama tjerao tmurne oblake i kišu…

Snimak zaslona/Youtube/Nova TV

Tužna vijest stigla je jučer iz Hrvatskog meteorološkog društva, preminuo je legendarni meteorolog Milan Sijerković.

Napustio nas je jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto” – napisali su kolege na facebook stranici HMD-a, a vijest su potvrdili i s Nove TV s kojom je Sijerković godinama surađivao.

Od cijenjenog hrvatskog meteorologa, koji nas je napustio u 84. godini života, opraštaju se brojni kolege. Na televiziji je počeo raditi prije 50 godina i bio jedno od najprepoznatljivijih TV lica. Vedrim prognozama prepunim dosjetki i poslovica ‘Sijer’ je već odavno osvojio srca mnogobrojne publike.

Novinskom tekstom za HRT vijesti od profesora se oprostio i Zoran Vakula.

Profesor, šef, meteo legenda!

“Kakva godina!? Rekordna! Ne samo po temperaturi zraka u mnogim dijelovima Lijepe naše, nego i po odlascima velikana. I meteoroloških. Ni šest mjeseci od dr. sc. Vesne Jurčec – prve meteorologinje HTV-a, u subotu, 8. prosinca 2018. godine napustio nas je i mr. sc. Milan Sijerković, od većine zvan i znan i kao Sijer
Za mnoge i “profesor”. 
Šef. 
Meteo – legenda!.. – napisao je Vakula” 

Sijerković se smatra jednim od pionira “televizijske meteorologije”. Od 1968. godine bio je redoviti gost u domovima mnogih, najprije pripremajući meteorološke priloge za TV Zagreb, a zatim i HTV. Umirovljen je 2000. godine i na HTV-u i u DHMZ-u. Na male ekrane vratio se ponovno 2005. godine, a s Novom TV surađivao je do kolovoza ove godine, kada se povukao.

Rodio se 5. studenoga 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj u Crnoj Gori.

“…iz ribarske obitelji htio ne htio, odmalena sam se susretao s vremenom, i dobrim i lošim. Tako sam se i naučio promatrati vrijeme, zahvaljujući najviše starim ribarima. U to vrijeme nije bilo stručnih prognoza, pogotovo ne onih za pomorce pa sam se, promatrajući predviđanja ribara, zainteresirao za meteorologiju i odlučio za taj studij” – sam je jednom prigodom ispričao Sijer.

Nije dočekao objavljivanje svoje posljednje knjige

Milan Sijerković  diplomirao je 1961. godine na PMF-u u Zagrebu, položio stručni ispit, a od 1963. bio zaposlen u Klimatološkom sektoru tadašneg RHMZ-a. Nakon manje od godine premješten je u Odsjek za prognozu vremena i meteorološku zaštitu zračnog prostora, čiji je voditelj postao već 1. rujna 1964. I nije bio samo voditelj, nego kasnije i pomoćnik direktora. Magistrirao je na PMF-u u Zagrebu s temom „Istraživanje lokalnih vjetrova u Hrvatskoj metodom mezoanalize”.

Od 1964. godine radio je i na Radio Zagrebu, predavao na PMF-u, pisao brojne slikovnice, članke, knjige i znanstvene radove te promovirao znanost. Priznanje za životno djelo dobio je od Hrvatskog meteorološkog društva 2016., a 1991. godine državnu nagradu Fran Tućan.

Njegove brojne slikovnice i knjige izrazito su tražene, a nažalost nije dočekao objavljivanje svog najnovijeg djela koje će uskoro izaći iz tiska “O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera”.

 

 

83 godina

Odlazak meteorologa Milana Sijerkovića: “Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap