Odlazak Judith Leiber (97): Od žrtve holokausta do slavne dizajnerice torbica

Jasmina Grgurić Zanze
7. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Judith Leiber žena je koja je preživjela holokaust, a nakon toga postala svjetski poznata dizajnerica skupocjenih torbica. Njezina smrt u 97. godini dogodila se prošli tjedan, 28. travnja 2018. godine, samo nekoliko sati nakon što joj je preminuo suprug. Dugovječnost koju je doživjela unatoč traumatičnim iskustvima iz Drugog svjetskog rata, svjetska slava, ali i misterij njezine smrti podsjetili su nas na život ove velike dame.

Foto: Museum of arts and design (MAD)

Judith Marianne Peto rodila se 1921. godine kao dijete bogate židovske obitelji u Budimpešti. Otac joj je bio trgovac žitom, a obitelj ju je poslala na studij kemije u London kako bi po povratku preuzela rođakovu tvornicu kozmetike u Rumunjskoj. No, njezino studiranje prekinuto je 1939. godine kada ju je na odmoru kod kuće zatekao rat, tijekom kojeg je jedva izvukla živu glavu. Živjela je u židovskom getu sa 60 preživjelih, nakon čega se krajem Drugog svjetskog rata udala za američkog vojnika Gersona Leibera s kojim je provela više od 70 godina. Oženili su se 1946. godine, a Jutih je sa 26 godina stigla u New York. Jedino što je ponijela sa sobom bila je zelena torba sa šivaćim priborom i sposobnost da sašije torbu.

Dizajnirala u mislima tijekom rata

Ljubav prema torbicama rodila joj se prije Drugog svjetskog rata, kada je otac njezinoj majci donosio razne primjerke s putovanja. Kako je bila i umjetnička duša, ove dvije ljubavi spojila je u jednu. Još je za vrijeme rata počela raditi u tvornici ručnih torbica Pessl, gdje je naučila rezati i oblikovati kožu, izrađivati uzorke i šivati sve u cjelinu. Na kraju je položila majstorski ispit, a zelena torba s alatom bila je dio njezine diplome. Bilo je to sve što joj je potrebno kako bi koncept iz glave sprovela u djelo. Tijekom ratnih strahota u mislima je dizajnirala torbe kako bi sve to lakše podnijela. Ono što je uslijedilo po dolasku ove mlade djevojke iz geta u New York, uistinu je nevjerojatno.

Judith Leiber zaposlila se u modnoj kući. Kreirala je blijedo ružičastu torbicu, ukrašenu biserima i cirkonima za prvu damu, Mamie Eisenhower koja ju je nosila na inauguracijskom balu 1953. godine. Vlastitu tvrtku osnovala je deset godina kasnije, a njezine torbice robne kuće prodavale su za više od tisuću dolara. Nancy Reagan i Jenefer Lopez njezine su vjerne obožavateljice, a jedna od njezinih torbica pojavila se i u filmu Sex i grad. I prva dama Laura Bush naručila je specijalnu torbicu inspiriranu Fabergeovim jajetom, a za nju je izdvojila više od četiri tisuće dolara. Već slavna dizajnerica tvrtku je prodala početkom 90-ih godina, ali nastavila je s dizajnom.

Puno više od torbice

Međutim, da nije riječ samo o skupim torbicama, nego ujedno i pravim umjetničkim djelima, svjedoči i podatak da je ova siromašna židovska djevojčica, pobjegla iz strahota rata i geta, dobila svoju muzejsku zbirku u Hamptonu. Zbirku Leiber čini više od 1.500 torbica, uglavnom optočenih kristalima. One su odraz njezine ideje da bi trebalo napraviti nešto što još nije viđeno i upravo zato svaka je umjetničko djelo. Dokaz njihove vrijednosti je da se i dalje prodaju i drže cijenu. Ova velika žena iza sebe ostavlja inspiraciju da je, bez obzira na okolnosti, uspjeti i te kako moguće.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap