Odgađa se popis stanovništva: “Moj osobni stav je da ga trebamo odgoditi za godinu dana”

Josip Mihaljević
5. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska je po planu ove godine trebala obaviti popis stanovništva, no sigurno ćemo gledati neku vrstu odgode. Koordinator iz Državnog zavoda za statistiku kaže kako će se odgoditi za “nekoliko mjeseci”, a nije isključena mogućnost da će se prebaciti za sljedeću godinu.

popis

Foto: Unsplash

Pandemija koronavirusa, vrlo je izgledno, utjecat će i na desetogodišnji popis stanovništva koji će zbog nje morati biti odgođen, piše N1. Planirani početak bio je 1. travnja, no Koordinator za popis stanovništva u Državnom zavodu za statistiku Damir Plesac kaže da će se odgoditi za “nekoliko mjeseci”.

Još uvijek se zapravo ne zna kada će se popis obaviti, jer on ovisi i o epidemiološkim mjerama te odlukama Vlade i Sabora koji će morati mijenjati Zakon o popisu stanovništva.

Tako će popis sasvim sigurno biti pomaknut iza lokalnih izbora koji će se održati ove godine u svibnju. Inače, posljednji popis iz 2011. godine proveden je u manje od mjesec dana, ali smo na rezultate morali čekati dulje od godinu i pol dana.

Čipin: Upitno je kakva će biti kvaliteta podataka zbog epidemije

U ‘Točki na tjedan’ N1 televizije gostovao je i prof.dr.sc. Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta. Čipin je, inače, uz voditelja doc.dr.sc. Šime Smolića suradnik na velikom istraživanju o starenju i umirovljenju u Europi.

Iduće godine kreće popis stanovništva, evo koliko možete zaraditi

“Nije baš uobičajeno, ovo su izvanredne situacije. Kod nas je odgođen popis 1941. godine, jedini put za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ovaj je planiran početkom četvrtog mjeseca 2021. godine. Imali smo prilike vidjeti da su se popisi odgađali u regiji, primjerice u Makedoniji 2011. koji je ne samo odgođen, nego otkazan. Bosna i Hercegovina je jedna posebna priča, 2013. godine nakon 22 godine došao je popis, vjerojatno na intervenciju EU”, objasnio je.

Popis se odgađa zbog epidemije koronavirusa.

“Epidemiološki razlozi su sigurno opravdani jer popis mora biti visoko kvalitetan, odaziv mora biti što je najviše moguć, a treba se voditi računa i o zdravlju, ne samo ljudi koji će biti popisani nego i popisivača.

Danas u situaciji kad imate ljude u bolnicama, na respiratorima, u izolaciji, upitno je kakva će biti kvaliteta podataka”, objasnio je Čipin.

Odgoda za godinu dana?

Čipin je spomenuo da postoje i “pretpopisne aktivnosti”, kao i generalna proba. Budući da probni popis košta oko 160 milijuna kuna, Čipin smatra da ga u ovom trenutku treba odgoditi.

Veliko europsko istraživanje: Samo trećina starijih Hrvata ima dovoljno da preživi cijeli mjesec

“Najbolji trenutak za održati ga je kad bude sigurno, kad ne bude ovakve epidemiološke situacije (…)

Rano proljeće ili početak jeseni, 10. mjesec su neki popisni, a moj osobni stav je da bi ga trebali odgoditi za godinu dana. Moramo ga napraviti do 2023. godine. Mislim da će ovaj popis, kada se provede, biti zadnji ovakav tradicionalni i da ćemo silom prilika morati ići na sustav registara”, zaključio je Čipin.

 

Copy link
Powered by Social Snap