Od raka debelog crijeva umre šest osoba na dan. Stariji, evo kako se zaštititi!

Jasmina Grgurić Zanze
28. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Rak debelog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj te zauzima drugo mjesto po smrtnosti. Dnevno ona odnosi šest života. Prosječna dob oboljelih je 69 godina, zbog čega je iznimno važno sudjelovati u redovnim pregledima, ali i poraditi na osobnom stilu života.

doktor

Foto: Unsplash

Rak debelog i završnog crijeva (kolorektalni rak) najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3.600 osoba, od čega oko 60% muškaraca. Češći je kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. godini od kolorektalnog raka oboljelo je 3.660 osoba, a prosječna dob prilikom oboljenja bila je 69 godina.

Po smrtnosti od zloćudnih bolesti, kolorektalni je rak na drugom mjestu, nakon raka pluća. Godišnje od njega umire oko 2.100 osoba, također 60% muškaraca, odnosno čak šestero ljudi dnevno. Trend mortaliteta je stabilan u posljednjih 10 godina, no pojavnost kolorektalnog raka je u porastu, oko 1% godišnje u posljednjih 20 godina, kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatska na visokom drugom mjestu po smrtnosti

Hrvatska se nalazi na devetom mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na visokom drugom mjestu po smrtnosti među europskim zemljama.

Liječnik pokazuje pacijentu rezultate pretrage na prijenosnom računalu
WHO: Utjecaj pandemije na liječenje karcinoma je katastrofalan!

Ako se rak debelog crijeva otkrije u lokaliziranom stadiju, petogodišnje preživljavanje iznosi oko 90%. Međutim, prema posljednjim podacima Registra za rak samo 11% slučajeva raka debelog crijeva je otkriveno u lokaliziranom stadiju, dok su kod 13% osoba prilikom dijagnoze već prisutne udaljene metastaze.

Upravo je ožujak mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva u Hrvatskoj.  Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva postoji od 2007. godine, no odaziv građana na probire jako je slab. Program funkcionira tako da se osobe u dobi od 50 do 74 godine svake dvije godine upućuju na test fekalnog okultnog krvarenja, tako što pošalju uzorak stolice. Bolesnici s pozitivnim nalazom krvi u stolici upućuju se dalje na kolonoskopiju.

Odaziv probiru, ali i ovih 5 zdravih životnih navika!

Sudjelovanje u programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva jedan je od najvažnijih oblika prevencije. Naime, odazivanjem u program te testiranjem rak debelog crijeva može se otkriti u ranom stadiju, kad je preživljavanje vrlo visoko. Osim toga, kolonoskopskim pregledom mogu se otkriti te ukloniti potencijalno zloćudni polipi, čime preveniramo i sam nastanak raka.

Ostali važni oblici prevencije sastavni su dio stila našeg života: 

  • Redovito se kretati, poput svakodnevnih šetnji od barem 30 minuta
  • Odreći se pušenja i smanjiti konzumaciju alkohola
  • Promijeniti prehrambene navike, pri čemu valja smanjiti konzumaciju crvenog, prerađenog i dimljenog mesa te jesti više voća, povrća i cjelovitih žitarica.
  • Održavati normalnu tjelesnu težinu
  • Uspostaviti redovnu probavu
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap