Od početka mjerenja vremenske prognoze, 2018. je bila četvrta najtoplija godina

Josip Mihaljević
10. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Detaljno mjerenje vremenske temperature počelo je 1880. godine, a u tih gotovo 140 godina – prošla je bila četvrta najtoplija. Podatci pokazuju da je razdoblje od 2015. do 2018. najtoplije četverogodišnje razdoblje od početka mjerenja.

Foto: Unsplash

Klimatolozi su zaključili kako je protekla godina bila u prosjeku jedan celzijev stupanj viša u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Trend proteklih godina (od 2015. do 2018. godine) pokazuje da smo ušli u najtoplije četverogodišnje razdoblje od početka mjerenja, a znanstvenici upućuju da je to puno veći problem nego pojedinačna topla godina, pišu vijesti.hrt.hr.

“Stupanj zatopljenja tijekom protekle četiri godine bio je izniman, kako na kopnu tako i u oceanima”, rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas u Ženevi.

Čak 20 najtoplijih godina od početka mjerenja dogodilo se u protekle 22 godine, navode iz Svjetske meeteorološke organizacije. Osim njih, rezultate su objavili i iz NASA-e te iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu.

Gavin Schmidt, direktor NASA-ina studija za svemirske studije istaknuo je ključnu poruku – da se planet zagrijava te da su dugoročni trendovi vrlo snažni.

  • 2016. – najtoplija godina od početka mjerenja
  • 2015. – druga najtoplija godina od početka mjerenja
  • 2017. – treća najtoplija godina od početka mjerenja
  • 2018. – četvrta najtoplija godina od početka mjerenja

Međutim, promjene u temperaturi su samo dio priče – sve su uobičajeniji prizori ekstremnih promjena vremena, kao što smo nedavno mogli vidjeti -50 Celzija u Chicagu i 50 Celzija u Australiji. Prirodne katastrofe pogodile su mnoge zemlje diljem svijeta, a takvo divljanje vremena ima direktan utjecaj na ekosustave.

Kao objašnjenje za ekstremno hladno vrijeme u pojedinim krajevima svijeta, stručnjaci upozoravaju da su to moguće posljedice dramatičnih vremenskih promjena na Arktiku – koji se zagrijava trostruko brže od ostatka svijeta.

“Ono što se događa na polovima ne ostaje na polovima, nego utječe na vrijeme i klimu na zemljopisnim širinama na kojima žive stotine milijuna ljudi”, kaže Taalas.

Od početka mjerenja vremenske prognoze, 2018. je bila četvrta najtoplija godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap