Od osloboditelja do diktatora: Robert Mugabe preminuo u 95. godini života

Josip Mihaljević
6. rujna 2019.
Novosti
A- A+

BBC javlja kako je preminuo Robert Mugabe, diktator koji je Zimbabveom vladao 37 godina. Prije dvije godine su ga tek uspjeli smijeniti vojnim pučem, a njegova smrt je podijelila naciju.

robert mugabe

Foto: Robert Mugabe | Youtube screenshot

Od osloboditelja do tiranina, tako svjetski mediji pišu o životu Roberta Mugabea koji je preminuo danas nakon dugotrajne bolesti u 95. godini života, piše bbc.com.

Mugabe je preminuo izvan svoje zemlje, u bogatom Singapuru, gdje je bio na liječenju proteklih pet mjeseci. Vladao je Zimbabveom 37 godina, a vojska ga je  pučem svrgnula 2017. godine.

Tko je bio Robert Mugabe?

Mugabe je rođen 1924. godine u Zimbabveu koja se tada zvao Rodezija – britanska kolonija kojom su upravljali manjinski bijelci. Zemlja je pokazivala ekonomski napredak, ali je lokalno stanovništvo predvođeno Mugabeom htjelo srušiti bijelački režim.

Mugabe je bio kritičar tadašnjeg režima i bio je zatvaran zbog svojih političkih stavova. Dok je bio u zatvoru, izabrali su ga za predsjednika stranke koja je nekoliko godina kasnije srušila Rodeziju i stvorila nezavisnu republiku Zimbabve.

U početku, Mugabe je bio hvaljen jer se borio za prava većinskih Afrikanaca i jer je proširio sustav javnog zdravstva, ali vrlo brzo je pokazao svoju diktatorsku stranu.

Od osamostaljenja Zimbabvea, bijelci su se sve više iseljavali, a zemlja je ekonomski stagnirala. Početkom 2000. godine oduzeo je svu zemlju bijelim vlansicima, a 2008. godine okomio se i na svoje političke protivnike koristeći vojsku tijekom izbornog ciklusa. Jednom je prilikom kazao kako ga “samo Bog može smijeniti s mjesta predsjednika države.”

Zemlja se ekonomski urušila 2009. godine i bio je primoran podijeliti vlast s političkim protivnicima. Vojska, koja je bila njegov dugogodišnji saveznik, okrenula mu je leđa 2017. godine kada je smijenjen vojnim pučem.

Reakcije na Mugabeovu smrt

Mugabe je bio kontroverzna politička figura – jedni su smatrali da se radi o zlom diktatoru koji je pod hitno trebao biti strpan u zatvor zbog zločina protiv čovječnosti, a drugi su govorili da je revolucionarni heroj koji se borio protiv rasne opresije i koji se usprotivio zapadnom imperijalizmu.

Ako pitate samog Mugabea, on će vam vrlo vješto reći da su svi njegovi potezi bili ništa više nego uspjesi.

Njegova smrt podijelila je zemlju. Trenutačna vlast izražava žaljenje i oplakuju Mugabea.

Opozicijski političari se ne slažu – Mugabea nazivaju “neprijateljem države”, a njegovu ostavštinu smatraju previše krvavom da bi postao nacionalni heroj.

“Nasilje, nepoštivanje zakona, korupcija i zlouporaba moći – tako bi mogli opisati vladavinu Roberta Mugabea. Uvijek je koristio nasilje, čak i kad idete unatrag do 1960-ih… nije on nikakav Martin Luther King”, kazao je jedan senator iz Zimbabvea.

 

Od osloboditelja do diktatora: Robert Mugabe preminuo u 95. godini života
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap