Od nacističkog projekta do kultnog statusa: Ovo je priča iza legendarne Volkswagen Bube

Matej Markovinović
23. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Volkswagen Buba jedan je od najpopularnijih automobila svih vremena, a priča koja stoji iza njegovog nastanka, nije baš uobičajena. Cijela priča započela je u nacističkoj Njemačkoj još 30-ih godina prošloga stoljeća, a završila je u Meksiku ne tako davne 2003. godine.

Volkswagen Buba. Foto: Unsplash

Volkswagen je više desetljeća na našim prostorima jedan od najpopularnijih proizvođača automobila. Kada je Volkswagen parkiran u dvorištu, mnogi to povezuju s uspjehom. No, kad se spominju ikone ovog njemačkog proizvođača automobila, na pamet uglavnom pada Golf ili eventualno Passat. Buba se u svemu tome nekako zaboravlja, iako je upravo taj model učinio Volkswagen onime što je on danas.

Povijest Bube započinje za vrijeme nacizma

Postoji nekoliko priča kako je nastala legendarna Buba, ali ona najpoznatija govori kako je mladi Adolf Hitler, pun entuzijazma za provođenjem svojih nacističkih planova, zahtijevao da se napravi ‘narodni automobil’ za građane Njemačke koji mora imati četiri sjedala, motor sa zračnim hlađenjem i relativno prihvatljivu cijenu. Hitler je navodno skicirao prvi oblik Bube na salvetu i taj je zadatak predao već tada poznatom inženjeru Ferdinandu Porscheu. 

Porsche se odmah bacio na zadatak te je 1934. godine izradio tri prototipa oznake Typ 32, iz kojih je kasnije nastala Buba kakvu možemo sada zamisliti. Iako postoji popriličan broj dokaza da je priča upravo ovako išla, također postoje i dokazi koji navode da je Porsche zapravo ‘ukrao’ dizajn židovskog inženjera iz Mađarske, Josefa Ganza. Bilo kako bilo, Porsche je imao važan zadatak za tadašnju Njemačku te je za to dobio 20.000 maraka.

Dug put razvoja započeo je s osnivanjem tvrtke Volkswagen 1937. godine, koju je, naravno, podržao nacistički režim kako bi stvorio automobil za njemački narod. No, u međuvremenu je počeo Drugi svjetski rat, a tvornica Volkswagen preusmjerena je na proizvodnju ratnih vozila, dok je projekt za izradu ‘narodnog automobila’ prekinut na neko vrijeme.

Buba je brzo prešla granice Europe

Nakon rata, britanske snage preuzele su tvornicu Volkswagen, a proizvodnja automobila ponovno je pokrenuta. Porsche i njegov tim odlučili su nastaviti s razvojem originalnog projekta, što je rezultiralo micanjem od prototipa i proizvodnjom malog automobila s karakterističnim okruglim oblikom. Riječ je, dakako, o – Volkswagen Bubi.

Buba je ubrzo postala vrlo popularna u Europi, a 1949. godine stigla je i u SAD. Uvezao ju je trgovac Ben Pon, misleći da će ovaj automobil postati hit i na američkom tlu, ali to se, barem u prvih nekoliko godina,  nije dogodio. Buba je popularna postala tek sredinom 50-ih godina kada je prodano oko 35.000 primjeraka, što je kasnije naraslo na preko 300.000.

S vremenom, dizajn Bube se mijenjao, ali njezine karakteristične značajke ostale su nepromijenjene. Buba je postala svojevrsna ikona pop kulture, omiljeni automobil hipija 60-ih godina, simbol slobode i nonkonformizma, a kasnije i prava poslastica za ljubitelje old timera. Unatoč rastu konkurencije i promjenama u automobilskoj industriji, Buba je zadržala svoju posebnu poziciju. Do 2003. godine, kada je posljednji primjerak napustio tvornicu u Meksiku, prodano je više od 21 milijun primjeraka Bube diljem svijeta, što ju čini jednim od najprodavanijih automobila u povijesti.

Volkswagen je predstavio modernu inačicu Bube, ali ona nikada nije stekla toliku popularnost.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap