Objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva, ima nas 3,88 milijuna: “To je nevjerojatna katastrofa”

Josip Mihaljević
14. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Objavljeni su prvi rezultati popisa stanovništva. Hrvatska danas ima 3,88 milijuna stanovnika, 9,25 posto manje nego prije deset godina.

popis stanovnistva

Foto: Unsplash/DZS

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021. Prema podacima iz zadnjeg popisa u Hrvatskoj je živjelo 4.284.889 stanovnika. Prvi rezultati kažu kako nas je u 2021. 3.888.529, što je pad od 9,25 posto.

“Popisom je obuhvaćeno područje unutar granica RH i ne odnosi se na iseljeništvo. Proveden je prema stanju na dan 31. kolvoza ove godine”, kazala je šefica DZS-a Lidija Brković.

Osim pada broja stanovnika, bilježimo i pad kućanstava od 5,31 posto. Unatoč tomu, broj stambenih jedinica narastao je za 4,61 posto.

Najmanji pad stanovnika bilježi Zagreb, slijede Dubrovačko-neretvanska i Zadarska županija.

Najveći pad stanovnika bilježe Vukovarsko-srijemska (čak 19 posto), Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska koje imaju 17.53 posto manje stanovnika nego prije deset godina.

“U zadnjih deset godina broj stanovnika smanjio se za 396.000. Smanjenje broja stanovnika posljedica je kretanja stanovništva i prirodnog porasta. Ovo su prvi rezultati popisa koji su još podložni promjenama. Konačni rezultati bit će poznati kada se završi obrada podataka”, kazala je Brković.

Još uvijek nema podataka o dobnoj struktiri stanovništva, to će biti poznato nakon obrade.

Demograf Stjepan Šterc gostovao je na N1 televiziji neposredno nakon objave rezultata:

“Očekivali smo da broj stanovnika bude i manji od 3,8 milijuna. To je nevjerojatna katastrofa za Hrvatsku, da izgubi 400 tisuća stanovnika i da nema nikakve reakcije za to niti svijesti oko toga”, kazao je.

 

Objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva, ima nas 3,88 milijuna: “To je nevjerojatna katastrofa”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap