Objavljen je točan raspored po županijama za slanje testnih poruka u subotu za upravljanje krizama

Ana Kanazir
2. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama će se ove subote testirati i to porukama koje će se slati na mobitele građanima. Ovaj sustav je predstavljen neki dan, a otkriveno je kako je nastao zbog zahtjeva Europske unije, dok će služiti za spašavanje života ljudi, životinja i imovine. Sada je poznat točan vremenski raspored slanja poruka po županijama.

SMS poruku će u različitom vremenu u subotu dobiti svi građani Hrvatske, ali i stranci koji ovdje žive. Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH je objavio na svojim društvenim mrežama točan raspored slanja poruka, ali i njihov sadržaj.

Starija osoba u rukama drži mobitel
Bez panike: U subotu ćete dobiti poruku o upozorenju na krizu, ali radi se samo o testu

Svi građani će u subotu dobiti SMS sadržaja: ‘Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK’, a pošiljatej će biti HR112ALERT. Prvi će poruku dobiti stanovnici Vukovarsko-srijemske županije i to u 9 sati ujutro, dok su zadnji na redu stanovnici Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije koji će ovaj SMS dobiti u 13 sati.

Kako se stanovnici Zagreba ne bi uplašili i pomislili da se stvarno sprema opasnost, ove subote se iznimno neće testirati ispravnost sirena.

Kao što smo već pisali u ovom tekstu, radi se samo o testnim porukama kako bi se provjerilo radi li sustav kako treba, a kasnije će se ove poruke slati kao način upozorenja na dolazeću nepogodu

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap