Obavijest iz HZMO-a: Evo tko sve treba podnijeti godišnju poreznu prijavu

Ana Kanazir
22. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Godišnju poreznu prijavu su obvezni podnijeti oni koji u poreznom razdoblju ostvare dohodak od samostalne djelatnosti, kao i rezidentni za dohodak od nesamostalnog rada koji ostvare kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi, navodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Dodaju i kako se više na obavijestima o mirovinskim primanjima ne iskazuju ukupno isplaćeni primitci i javna davanja.

potpisivanje dokumenata

Porezna prijava, ilustracija | Foto: Unsplash

Nova obavijest o poreznoj prijavi dolazi iz HZMO-a. Naime, obavijestili su koji točno porezni obveznici, korisnici mirovina moraju podnijeti godišnje porezne prijave, a objasnili su i jednu novost na obavijesti o mirovinskim primanjima.

Godišnju poreznu prijavu su prema Zakonu o porezu obvezne podnijeti dvije skupine poreznih obveznika, a to su:

  • porezni obveznici ako u poreznom razdoblju ostvare dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 29. ovoga Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima 30. – 35. ovoga Zakona
  • porezni obveznici – rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvare kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.

Osim toga, obavještavaju se korisnici mirovina kako HZMO na obavijestima o mirovinskim primanjima na mirovini za siječanj više ne iskazuje ukupno isplaćene primitke i obračunata javna davanja u skladu s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak prema kojemu je Obrazac IP ukinut.

Umjesto navedenog obrasca, HZMO kao isplatitelj primitaka i naknada dostavlja mjesečno Poreznoj upravi podatke o isplaćenim primitcima i obračunatim javnim davanjima na obrascu JOPPD. Radi obračuna godišnjeg poreza na dohodak Mirovinsko izdaje posebnu potvrdu na zahtjev poreznih obveznika koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Copy link
Powered by Social Snap