O našim mirovinama odlučuje HDZ-ovac u usponu: Hoće li imati sluha za umirovljenike?

Josip Mihaljević
19. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministar rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji sada je i potpredsjednik HDZ-ove zagrebačke organizacije. Ima li ambicije na lokalnoj razini i koliko brige u svom megaministarstvu realno može pružiti umirovljeničkoj populaciji?

aladrović

Foto: Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović | Youtube screenshot

Ministar rada Josip Aladrović na unutarstranačkim izborima u HDZ-u postao je i potpredsjednikom te važne gradske organizacije. Uz posao ministra rada i ministra socijale, što su ranije obavljale minimalno dvije osobe, sada ima i relativno istaknutu poziciju na lokalnoj razini. HDZ je baš u Zagrebu povijesno ostvarivao loše rezultate, a jedno od popularnijih ministarskih lica bi novom vodstvu moglo dati vjetar u leđa. Osim ministra Aladrovića, potpredsjednicom je postala i Nikolina Brnjac, ministrica turizma.

Iz realnog sektora u HZMO, iz HZMO-a u ministarstvo

ministar josip aladrović
Aladrović: Rast mirovina od 10 posto ćemo sigurno postići, to je svima jasno

Aladrović je još kao maloljetnik pristupio HDZ-u, a prema službenoj biografiji, prvi posao mu je bio u Croatia osiguranju. Prve stranačke dužnosti preuzeo je još 2014., prvo kao tajnik Odbora za financije HDZ-a, a od 2107. kao predsjednik tog Odbora.

Nakon što je napredovao u Croatia osiguranju, od 2017. do 2019. obnašao je dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a ljetnom preslagivanju Plenkovićeve vlade u 2019. dolazi na mjesto ministra rada.

Nakon parlamentarnih izbora ostao je ministar u Plenkovićevoj vladi, ali je dobio i veće obaveze – ministarstvo socijalne politike i obitelji pripojeno je ministarstvu rada.

“Umirovljenički” test za Aladrovića – obiteljske mirovine

U prvom mandatu nije imao puno posla što se tiče umirovljenika. Mirovinska reforma bivšeg ministra Pavića već je stupila na snagu, a Aladrović je samo dovršio donošenje Zakona o nacionalnoj naknadi za starije. Budući da tu naknadu prima tek pet i pol tisuća ljudi ne može se reći da se radi o prevelikom uspjehu, no “prave stvari” tek kucaju na vrata.

Aladrović je kazao kako je plan do kraja godine predstaviti kostur novog modela obiteljskih mirovina i tijekom iduće godine donijeti zakon o nasljeđivanju dijela mirovine preminulog bračnog partnera koji će vjerojatno stupiti na snagu u 2023. godini.

Bit će to jedna od većih reformi u mirovinskom sustavu, a ovisno o modelu i uspjehu te reforme dat će se zaključiti koliko je Aladrović “umirovljenički” ministar.

O našim mirovinama odlučuje HDZ-ovac u usponu: Hoće li imati sluha za umirovljenike?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap