Novi umirovljenici slabo profitirali, mirovine im veće za samo 34 kune!

Jasmina Grgurić
23. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Mirovinska reforma donijela je određene pogodnosti novim umirovljenicima, poput niže penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu te dodatnog staža od šest mjeseci za majke, no unatoč tomu njihove su mirovine samo 34 kune veće. Ako uzmemo u obzir da imaju i par godina staža više, zapravo su na gubitku.

Ilustracija (Pixabay)

Hrvatska je u prvih osam mjeseci ove godine dobila 33.151 novih umirovljenika. Poprilično je to visoka brojka ako je usporedimo s lanjskom u istom periodu kada ih je bilo 1.220 manje. Prema rujanskim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, mirovina svih umirovljenih u 2021. iznosi 2.675 kuna, što je samo 34 kuna više od ukupnog prosjeka. Da bi stvar bila gora, novi umirovljenici imaju i preko dvije godine staža više, a radili su u prosjeku 33 i pol godine.

U starosnu mirovinu idemo sve kasnije

Osim staža, veće mirovine trebale su im donijeti i određene povlastice koje su dobili mirovinskom reformom, u prvom redu niža penalizacija kod prijevremenog umirovljenja te dodatni staž za majke od šest mjeseci po djetetu. Ipak, ukupnu statistiku i dalje drže stari umirovljenici koji su ranije u mirovinu išli po još povoljnijim uvjetima, primjerice kada se gledalo deset najpovoljnijih godina staža za izračun plaće. Na visinu mirovina utječe i njihova vrsta, poput nižih obiteljskih i invalidskih mirovina ili onih koje isplaćujemo u inozemstvo za tek dio radnog staža ostvarenog u Hrvatskoj.

Prosječna mirovina u rujnu porasla za 60 kuna, pogledajte ostale kategorije!

Građani su ove godine u mirovinu odlazili s prosječne manje od 63 godine života. Najviše ih je otišlo u starosnu mirovinu. Njih je gotovo 15 tisuća, nešto su niže od prosjeka (2.649 kuna), a starost novih korisnika je veća od 64 godine uz 31 i pol godinu radnog staža. Gotovo četiri tisuće građana otišlo je u starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, za što je potrebno najmanje 60 godina života i 41 godina staža. Njihova primanja u prosjeku iznose 3.500 kuna. Ukupno tako imamo 18.822 starosnih mirovina u 2021. do kraja kolovoza.

Novih obiteljskih mirovina 8.000

Prijevremenih mirovina je oko pet tisuća. One su nešto veće od starosnih te iznose u prosjeku 2.904 kuna, no za 37 godina staža. Korisnici su 60-godišnjaci. Imamo i šest građana koji su u mirovinu otišli zbog stečaja, njihove su mirovine 3.341 kunu, imaju 38 godina staža, a umirovili su se sa 59.

Puno je i obiteljskih mirovina, gotovo 8.000. One iznose 2.263 kune, a prosječna dob korisnika je 63 godine. Invalidskih je oko 1.500 te su najniže, 2.060 kuna za prosječne 24 godine staža, a dob novih korisnika je 54 i pol godine.

Među novim mirovinama, više od 6.000 njih ostvaruju inozemni korisnici.

Novi umirovljenici slabo profitirali, mirovine im veće za samo 34 kune!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap