Novi umirovljenici: “Ne znam uopće koja bi profesija izdržala takav tempo do 67. godine”

Josip Mihaljević
21. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Friški umirovljenici Srećko Ptiček i Olga Đekić Vojnović gostovali su jutros na HRT-u u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Maturirali su prije 50 godina, radni staž je iza njih, i smatraju da učitelji ne bi trebali raditi dulje od 65 godina.

umirovljenici

Foto: HRT screenshot

Srećko je umirovljeni učitelj tehničke kulture i fizike, a Olga biologije. Oboje su maturirali prije 50 godina i završili Pedagošku gimnaziju u Zagrebu. Srećko ima 39 godina, šest mjeseci i 18 dana radnog staža, a Olga čak 43 godine i 9 mjeseci radnog staža, pišu vijesti.hrt.hr.

Prisjećaju se kako je norijada u njihovo vrijeme bila drugačija, s posebnim naglaskom da im je bilo važno na odlasku iz škole zahvaliti se učiteljima i kupiti im cvijeće:

“Zviždanje je bio jedini eksces koji smo napravili, za razliku od današnjih maturanata s brašnom i šećerom”, kazao je Srećko.

Sindikalni raskoli

Oboje su bili članovi školskih sindikata, ali različitih. Srećko je bio član Sindikata hrvatskih učitelja, a Olga članica Školskog sindikata Preporod. Ispričali su kako je došlo do njihovog raskola:

“Zato što je loše počelo. Kandidati koji su se kandidirali za predsjednika sindikata nisu bili zadovoljni izborom i formirali su svoje sindikate pa su iz jednog sindikata, nažalost, nastala tri. Svatko misli da je Bogom dan, da zna najbolje, a u principu cilj nam je svima jednak. I po meni je tu i danas pogreška, da postoje tri sindikata u osnovnom školstvu. Cilj je zajednički, a čak se psi i mačke bolje druže i slažu nego sindikat Preporod i moj bivši sindikat, Sindikat hrvatskih učitelja”, kazao je Srećko.

Olga kao članica Preporoda ima i svoje viđenje povijesti:

“S obzirom na to da u to vrijeme rukovodstvo Sindikata hrvatskih učitelja nije vodilo sindikat onako kako treba i mi nismo bili zadovoljni rukovodstvo, jednostavno smo se ispisali iz sindikata. I jedna grupa profesora osnovala je novi – Hrvatski školski sindikat Preporod”, kazala je.

Razlika između ta dva sindikata, objašnjava Olga, je u tome što je sindikat Preporod sindikat za osnovno školstvo, srednje školstvo i za sve radnike koje rade u školi.

Starost i mirovinska reforma

Slažu se oko toga da odlazak u mirovinu sa 67 godina nema smisla:

“Ne znam uopće koja bi profesija izdržala takav tempo do 67. godine. Ako pogledate malo oko sebe ljude, a čovjek je društveno biće, onda prihvatimo realnost. Da nam daju samo igle u ruku i možemo početi heklati sa 67 godina. Žale se stalno da mirovinski fond propada. Nisu ga učitelji upropastili, upropastili su ga neki drugi. I plaše građane i zaposlenike”, kazao je Srećko.

Olga, kao nova umirovljenica, smatra da ne mogu svi umirovljenici biti strpani u isti koš. Tvrdi da rana starost počinje sa 65 godina i da traje do 74. godine.

“Zatim slijede srednja i duboka starost. Mislim da do 67 nema smisla jer u većini slučajeva ljudi nisu zdravi. Ne samo fizički. Što se tiče današnjih učenika koji bi trebali biti u to vrijeme umirovljenici… Vi kad pogledate tu djecu, oni danas imaju jako puno bolesti. U to će se vrijeme javiti i njihove profesionalne bolesti, koje će tijekom radnog vijeka isto dobivati”, upozorila je Olga.

Dodaje kako je teško živjeti od prosvjetarske mirovine, ali dodaje kako je to puno lakše s bračnim parom koji je također u mirovini.

 

Novi umirovljenici: “Ne znam uopće koja bi profesija izdržala takav tempo do 67. godine”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap