Novi problemi za poljoprivrednike? Procvale masline ranije nego ikada, stručnjak podijelio savjete

Ana Kanazir
29. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Iako nekima odgovara nešto toplija zima, ove visoke temperature nikao ne idu na ruku prirodi oko nas. Naime, budi se biljni svijet, a već su i procvale masline. Do sada nikada još nije zabilježeno tako rano cvjetanje masline, a o svemu je svoje mišljenje dao i agrometeorolog Marko Vučetić koji se javio s otoka Hvara i dao niz korisnih savjeta poljoprivrednicima.

maslina

Maslina | foto: Pexels, Maria Orlova

Ovaj je stručnjak rekao kako sve promjene u prirodi počinju prvim cvjetanjem, ali kako zasada još nema nekog razloga za paniku. Točnije, rezultati će se vidjeti tek kasnije. Inače, masline kreću cvjetati najranije u svibnju, dok su u punom cvatu u lipnju. Vučetić je u emisiji Klimatska budućnost na N1 otkrio treba li poduzeti određene mjere kao što su rezidbe u maslinicima i vinogradima, a kako riješiti probleme procvale masline.

– Teško je sad napraviti neku zaštitu. Naime, došlo je vrijeme kad treba obaviti poslove u polju, bilo vinogradu, masliniku, i naprosto ih treba obaviti jer će poslije biti prekasno, pogotovo za rezidbu ili gnojidbu. To je sad u punom pogonu, vrijeme im je naklonjeno, a sad koliko će to pospješiti ili potjerati biljke da još jače nastave tu svoju preranu vegetaciju, to je pitanje, rekao je Vučetić.

Osim toga, komentirao je kako trenutno, uslijed zime nema štete, ali i kako bi šteta mogla nastati tek kasnije, ako dođe do jačeg zahlađenja. Također, rekao je i kako je neku vrstu zaštite ipak potrebno napraviti.

Ante Vrankić i agrumi
Umirovljenik iz Čapljine ispred svoje kuće ima više od 1,2 tona agruma, a na berbu je pozvao i novinare

– Sve te agrume, osobito limune, uvijek je dobro zaštititi mrežama, ako ništa drugo, od jakog vjetra, a osim toga te mreže dobro dođu jer mogu malo i ublažiti strujanje zraka ispod, ali svakako pomažu kod sprečavanja mehaničkog oštećenja koje može nastati i burom i jugom. Nije ih loše i utopliti, osobito debla, treba biti na oprezu, komentirao je agrometeorolog.

Što se tiče agruma, umirovljenik Ante Vrankić iz Trebižata pokraj Čapljine je prošle godine ubrao 1,2 tona mandarina i naranča, dok je ove godine urod bio još i bolji. Kako bi se pohvalio, ali i zahvalio na promociji, na završnu je berbu Ante pozvao i novinare. Njegovu priču možete pročitati ovdje.

maslina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap