Veselko Gabričević izabran za novog predsjednika HSU-a!

Josip Mihaljević
2. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Jučer su u Hrvatskoj stranci umirovljenika održani unutarstranački izbori, a među brojnim stranačkim funkcijama birao se i novi šef stranke. Pobijedio je umirovljeni general HV-a Veselko Gabričević.

Veselko Gabričević (Snimak zaslona: Facebook/LTV)

Veselko Gabričević novi je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, objavljeno je maloprije na njihovim društvenim mrežama. Na mjesto zamjenika predsjednika HSU-a izabran je Srećko Vuković.

Unutarstranački izbori održali su se jučer, a danas su prebrojani glasovi. Pored Gabričevića, na mjesto predsjednika kandidirali su se još bivši saborski zastupnik Tomislav Žagar te član stranke i umirovljeni novinar Nikola Capar.

Gabričević je pobijedu odnio u prvome krugu, što znači da je osvojio više od 50 posto glasova.

Kratko smo se čuli s njim:

“Ovo je još sve svježe, ne znam što bih rekao. Bit će onako kako sam najavio u svom programu, nadam se da ću sve tako i odraditi u razdoblju pred nama. Ispred mene je nekoliko zadaća i stranačkih obaveza, moram detaljno provjeriti to stanje, izvršiti primopredaju, vidjeti koje su obaveze do kraja godine pa u 2021. godini krećemo punim jedrima”, kazao nam je Gabričević.

Slijedi još jedan pokušaj ujedinjavanja umirovljeničkih opcija?

Gabričević je bio umjereni kritičar prošloga vodstva stranke, ali je također zamjerao onima koji su u kritikama prednjačili. Također, u javnosti je bio oštar prema Stranci umirovljenika koju vodu Lazar Grujić, no unatoč tomu iskazao je spremnost da okuplja ljude pod barjakom HSU-a.

Na mjesto predsjednika kandidirao se sa željom da HSU postane jača, kompaktnija i sposobnija stranka te da se na političkom polju etablira kao relevantan čimbenik.

Ovo su neki od ciljeva koje je Gabričević predstavio članstvu:

Gabričević: "Cilj mi je ujediniti umirovljeničke stranke, da zajedno krenemo u borbu"
  • obnavljanje suradnje s umirovljeničkim udrugama, s ciljem stvaranja zajedničke platforme za nastupe prema medijima i vladajućima i time širiti pozitivno ozračje među umirovljenicima
  • obnoviti razgovore sa strankama umirovljeničkih predznaka vodeći računa da je HSU-a stožerna umirovljenička stranka
  • transparentno nastupati u javnosti i medijima i poslije sjednica Predsjedništva i Središnjega odbora dostavljati im kratku pisanu informaciju o djelovanju stranačkih tijela
  • stvoriti tim stručnih ljudi koji će biti prepoznatljivi široj javnosti i koji će zastupati stranku u javnosti
  • u javnim nastupima obraćati se pored umirovljenika i radnicima, te mladima i time pokušati mijenjati strukturu jer osjećaj je da je HSU-a samo za stare
  • intenzivirati rad na terenu u cilju jačanja stranke i bar jednom godišnje sudjelovati u radu županijskih organizacija i velikih gradova

“Smatram da imam energije, znanja i sposobnosti i uz potporu naših članova i simpatizera povratiti poljuljani ugled stranke. a samim time stvaraju se i uvjeti za pravedniji i pošteniji odnos prema svim umirovljenicima od strane onih koji vladaju i vode ovu državu”, stoji u predizbornom programu generala Gabričevića.