Novi model obiteljskih mirovina: Stiže povišica od najmanje 10 posto za 250 tisuća umirovljenika

Josip Mihaljević
6. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada privodi kraju odluku o novom modelu obiteljskih mirovina. Nakon što će ovoga mjeseca odabrani model predstaviti Radnoj skupini, promjene idu u javnu raspravu pa će i javnost saznati detalje najveće mirovinske reforme u ovom mandatu Vlade. Za razliku od usklađivanja, oko 250 tisuća umirovljenika trebao bi dobiti najmanje 10 posto veće mirovine.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Kao što smo ranije najavili, resorno Ministarstvo rada bliži se konačnom odabiru modela obiteljskih mirovina koje će predstaviti radnoj skupini, a zakonske izmjene će nakon toga osvanuti i na stranicama javnog savjetovanja.

stariji par
Ekonomist o reformi obiteljskih mirovina: Za umirovljenike super, za cjelokupno društvo možda baš i ne

Jutarnji list donosi informaciju da će Ministarstvo sve detalje novog modela javnosti predstaviti u lipnju. Nakon mjesec dana javnog savjetovanja, zakonski prijedlog bit će spreman za dva čitanja u Saboru, a na snagu bi trebao stupiti prvoga dana iduće godine. Iako se javno predstavljanje reforme trebalo dogoditi još prije pola godine, informacije o tomu kako će funkcionirati obiteljske mirovine iz službenih izvora curile su na kapaljku.

Silvano Hrelja, saborski zastupnik HSU-a koji je svoj prelazak na stranu vladajuće većine uvjetovao bržim donošenjem ove reforme, još je ranije kazao kako će se HSU-ovo rješenje uzeti kao početna točka pregovora. Trenutačni zakon je, pojednostavljeno, ovakav – preživjeli partner može naslijediti 70 posto mirovine preminulog partnera, ali se mora odreći svoje mirovine. Najčešća varijanta koja se spominje jest da će se trenutačnih 70 povećati na 80 posto, ali uvodi se jedna posve nova mogućnost – zadržavanje vlastite i nasljeđivanja dijela mirovine preminulog partnera. Ovisno o kriterijima, trebalo bi biti moguće naslijediti do 50 posto mirovine preminulog partnera i pritom zadržati cijelu vlastitu mirovinu. Sličan model nasljeđivanja mirovina postoji u Austriji.

Prema Nacionalnom planu oporavka, novi model obiteljskih mirovina trebao bi rezultirati rastom obiteljskih mirovina za oko 13 posto.

 

Novi model obiteljskih mirovina: Stiže povišica od najmanje 10 posto za 250 tisuća umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap