Nona Marihuana posebnim sastojkom koji dodaje u svoja jela liječi bolesti, a recepte ne skriva

Jelena Ratko
18. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljena Aurora Leveroni živi u planinama Sjeverne Kalifornije s kćerkom Valerie. Aurora, poznatija pod imenom Nona Marihuana, ima 95 godina i na svom YouTube kanalu objavljuje recepte za ljekovite obroke koje obavezno spravlja s posebnim sastojkom koji uzgaja ispred kuće.

Foto: screenshot YouTube.com

Za marihuanu se zalaže od ranih sedamdesetih, tvrdi, a uzgaja ju posljednjih desetak godina. Priznaje kako je jednom, u sedamdesetima, pušila travu te kaže da je tada jedini put spavala 14 sati u komadu.

Tek prije nekoliko godina počela je marihuanu koristiti u kuhinji kao neizostavan sastojak, i to zahvaljujući svojoj kćeri koja je predložila da počne u svoja tradicionalna talijanska jela koja oduvijek radi dodavati medicinsku marihuanu kako bi pomogla bolesnima.

Kćer Valerie s dvoje pomagača ubire lišće marihuane za ljekoviti napitak | Foto: screenshot YouTube.com

Aurorina kćer Valerie je dugo patila od epileptičnih napadaja, za što su joj prepisivani različiti lijekovi tijekom godina. “Gotovo je postala ovisna o njima”, kaže simpatična Nona Marihuana. “Onda smo u časopisu vidjele kako se jedan doktor zalagao za marihuanu kada su u pitanju napadaji te vrste. Nazvala sam njezino medicinsko osoblje i otpustila ih” kaže ova starica sijede kose i dodaje kako su njezinoj kćeri epileptični napadaji zaista prestali otkako je počela konzumirati ovu “novu vrstu” mamine kuhinje.

Za predjelo: tjestenina Anđeoska kosa s maslacem od kanabisa i češnjakom. Za glavno jelo: šparoge, pileći medaljoni, peršin, češnjak, krušne mrvice i malo sira. Baka Aurora piletinu prži u domaćem maslacu od kanabisa.

Maslac upravo izvađen iz hladnjaka | Foto: screenshot YouTube.com

Nona Marihuana svoje recepte ne drži u tajnosti, pa je u videu podijelila i svoj recept za provjereno dobar domaći maslac od pupoljka biljke kanabisa.

Ako se priprema s lišćem biljke, potrebno je dodati oko 60 grama, a 30 grama pupoljaka je dovoljno ako ste izabrali ovaj (skuplji) dio biljke – koji se inače mota u rizlu i puši. Potrebno je navedenu gramažu zamotati u gazu, te ih spustiti u tom obliku, zajedno s oko 500 grama običnog maslaca, u hladnu ili mlaku vodu. Ne treba vodu dugo pustiti da vrije, već odmah po vrenju (ili još bolje – malo prije) lonac sa sastojcima maknuti s vatre i nekoliko sati ostaviti sastojke da stoje u vrućoj vodi s otopljenim maslacem. Ljudski organizam kanabis lakše uspijeva razgraditi kada je on pomiješan s uljem ili maslacem.

Kada se voda potpuno ohladi, potrebno je iscijediti gazu kako bi što više ljekovitih svojstava marihuane ostalo u smjesi. Zatim slijedi proces solidifikacije – maslac se mora stvrdnuti, a to se postiže ostavljanjem lonca u hladnjaku na nekoliko sati, sve dok tvrdi maslac ne ostane na površini, a voda ispod njega.

Topljenje maslaca od marihuane uoči dinstanja i pripreme jela | Foto: screenshot YouTube.com

“Ako uzmete previše, nećete otići nigdje otkud se nije moguće vratiti. Najgora stvar koja se može dogoditi je da završite u bolnici zbog napadaja panike. Treba se opustiti i biti uvijek svjestan da vam ništa ne može biti”, ističe Valerie, čija se bolest gotovo u potpunosti povukla nakon što je počela konzumirati marihuanu. Isprva ju je pušila, no nakon nekog vremena počela je s majkom pripremati ljekovite obroke koji joj pružaju još veće zadovoljstvo i manje boli.

“Snažno podržavam liječenje marihuanom. Moja je kćer živući dokaz”, kaže Nona Marihuana.

Valerie i Aurora tijekom zajedničke pripreme obroka | Foto: screenshot YouTube

U svom vrtu ove dvije žene uzgajaju dvadesetak različitih vrsta kanabisa.

Dvije osnovne kategorije na koje se može podijeliti biljke marihuane su one iz porodice sativa, koje izazivaju jak osjećaj unutarnjeg zadovoljstva i smirenosti, dok one iz porodice indica više utječu na fizičko stanje organizma – dobre su protiv mučnine, za uklanjanje boli i neuroloških poremećaja, ali često izazivaju umor i anksioznost. Mnogi pobornici medicinske marihuane tvrde kako je liječenje sativom puno efikasnije i zdravije. Ono što je indici i sativi zajedničko, što se posljedica tiče, jest da potiču apetit.

“Dodat ću jedan sastojak koji većina vas ne koristi prilikom kuhanja. Ja ga zovem prirodni medicinski list, a vi ga možete zvati – marihuana”, govori Nona Marihuana dok počinje pripremati svoj drugi specijalitet. Za večeru, peče piletinu na maslacu od kanabisa i maslinovom ulju, dodaje luk i gljive te masline i bijelo vino. “I pile će se napušiti”, kaže dok u tavu dodaje pozamašnu količinu zelenog maslaca. Za prilog, bira njoke s orasima prelivene uljem kanabisa.

Zasad se radi o čistom altruizmu – ova baka kuha za svoje bližnje i druge kojima je potrebno.”Ne kušam vlastitu robu”, tvrdi Aurora. Marihuana iz njezinog vrta dostupna je svima, čak i onima koji si ju ne mogu priuštiti. Stvar funkcionira po principu donacija – tko može i koliko može, plati za svoju biljku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap