Njemački umirovljenici pred zidom u ‘zemlji osmijeha’: Porezna oaza pretvara se u porezni pakao

Luka Kalac
28. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Postoje tisuće njemačkih umirovljenika koji su svoju treću životnu dob odlučili provesti na Tajlandu. Planove im je pomrsilo novo tumačenje poreznog zakona spomenute zemlje. Sve do uvođenja novih poreznih propisa, njemački umirovljenici nisu morali plaćati porez ni njemačkoj ni tajlandskoj poreznoj upravi zbog tadašnje zakonske porezne rupe. Jedini preduvjet koji su morali ispuniti je taj da borave više od 180 dana u Tajlandu kako bi postali tamošnji porezni rezidenti te im je bio zabranjen prijenos prihoda u Tajland iste godine kada su isplaćeni u zemlji iz koje su porijeklom.

Pogled s vrha tajlandskog otoka Phi Phi u zoru.

Tajland | Foto: Unsplash / Evan Krause

Ako ste, primjerice, porezni rezident koji ostvaruje prihod izvan granica Tajlanda, a troši ih unutar te zemlje, prema novom tumačenju poreznog zakona spomenute zemlje, samo je pitanje vremena kada možete očekivati oporezivanje. Ta stavka poreznog tajlandskog zakona ne primjenjuje se samo na državljane te zemlje, nego i na tisuće umirovljenika koji treću životnu dob provode na Tajlandu.

Najveći broj stranih umirovljenika koji ondje živi doselio se iz Njemačke. Njemački umirovljenici s tajlandskom adresom ondje živi od prihoda koja su realizirali za vrijeme rada u matičnoj zemlji, ali i kroz razne oblike štednje.

‘Težak udarac za njemačke umirovljenike’

Porezni savjetnik Martin Liebenow iz međunarodne revizorske tvrtke Mazars smještene u Bangkoku je otkrio kako je riječ o doista teškom udarcu za njemačke umirovljenike.

Ipak, nisu umirovljenici jedini koji na Tajlandu žive od, kako tvrdi Liebenow, svoje ušteđevine i prihoda iz inozemstva. Veliki je broj i digitalnih nomada koji je ide sličnom stazom kada je riječ o životu na Tajlandu.

Međutim, nije poznat točan broj osoba koje pogađa porezni tajlandski zakon. Njemačko mirovinsko osiguranje je 2022. godine isplaćivalo oko 4.400 mirovina njemačkim državljanima koji žive na Tajlandu. Uz tu informaciju, treba imati na umu kako u tu broju nisu uračunate osobe u prijevremenoj mirovini ili osobe koje su i dalje prijavljene u Njemačkoj, piše tagesschau.de.

novac euro i dolar
U ovih deset zemlja odlazi najviše hrvatskih mirovina: Sve ih je više, a u prosjeku iznose svega 152 eura

Zakrpana je zakonska porezna rupa u ‘zemlji osmijeha’

Njemački umirovljenici sve dosad nisu morali plaćati porez njemačkoj ni tajlandskoj poreznoj upravi zbog tadašnje zakonske porezne rupe. Morali su ispuniti jedan jedini preduvjet, a to je bio boravak više od 180 dana godišnje u Tajlandu. Time bi automatski postali tajlandski porezni rezidenti.

Uz navedenu stavku, bio im je zabranjen prijenos prihoda u Tajland iste godine kada su isplaćeni. U te prihode spadaju isplate mirovine, prihoda od najma ili prihoda od ulaganja u Njemačkoj. Prema tim pravilima, svi umirovljenici koji primaju mirovinu iz svoje domovine, a pritom ne žele platiti porez, svoje prihode će moći u Tajlandu koristiti tek iduće godine.

Nitko to bolje ne zna od umirovljenika koji ondje žive. Jedan od njih je 71-godišnji Nijemac Herbert Fendrich koji već šestu godinui provodi živeći na Tajlandu. On se, s punim pravom, pita ‘Što to znači za mene?’, baš kao i mnogi njegovi sunarodnjaci u ovoj azijskoj zemlji. On se nada najbolje ishodu, a prema njemu, to bi bilo izbjegavanje plaćanja poreza jer je i dalje prijavljen u Njemačkoj, zemlji u kojoj plaća porez, prenosi tagesschau.de.

Neki od njih će tražiti sreću u drugim zemljama

Ništa bolja situacija nije ni kod nekadašnjeg državnog službenika, 76-godišnjeg Willija Hoppea, koji plaća porez na mirovinu u Njemačkoj. Ako to umirovljenik čini, onda ne mora plaćati porez u Tajlandu, zahvaljujući potpisivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Tajland se, prema riječima jednog njemačkog umirovljenika, iz porezne oaze pretvara u porezni pakao. Upravo zbog toga smatra da će on, kao i brojni njegovi istomišljenici otići živjeti negdje drugdje u zemljama poput Vijetnama, Filipina ili Portugala.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap