Njemački mediji: Oxfordsko cjepivo ne štiti starije od 65. AstraZeneca uvjerava da to nije istina

Josip Mihaljević
26. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Baš kada se Europa nalazi u golemoj krizi s cjepivom, evo novih problema. Njemački mediji pišu kako je učinkovitost AstraZenecinog cjepiva kod starijih oko 8 posto. Iz tvrtke su sve demantirali, navodeći kako učinkovitost ide i do 100 posto. Cjepivo još uvijek nije odobreno na europskom tržištu, ali trebalo bi biti ovih dana.

penzic cjepivo

Foto: Unsplash

Farmaceutska tvrtka AstraZeneca priopćila je kako su navodi u njemačkim medijima koji osporavaju učinkovitost njihovog cjepiva potpuno netočni. Podsjetimo, AstraZeneca svoje je cjepivo proizvela u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, a sredinom prošle godine dojam je bio da će baš oni prvi na tržište pustiti sigurno i učinkovito cjepivo. Baš zato je i Hrvatska naručila najviše komada njihovog cjepiva u odnosu na Pfizer i Modernu koja se trenutačno koriste u Hrvatskoj.

Njemački mediji: Cjepivo možda ne bude odobreno za starije

Njemački listovi Handelsblatt i Bild jučer su izvijestili da AstraZenecino cjepivo kod starijih od 65 godina ima učinkovitost manju od 10 posto te kako se njemačka vlada pribojava da Europska agencija za lijekove neće odobriti cjepivo za tu dobnu skupinu, piše Index.hr. Njemački mediji su se pozvali na izvore unutar njemačke vladajuće koalicije, a izrazili su sumnju je li ovo cjepivo uopće pogodno za masovne programe cijepljenja koje vidimo diljem svijeta.

Očekivalo se da će ovo konkretno cjepivo dobiti dozvolu prošloga tjedna u petak, no javio se i problem distribucije – tvrtka je najavila kako će odmah u startu, uvjetno o odobrenju, biti značajnog kašnjenja u isporuci cjepiva. Prošloga su tjedna javili Bruxellesu da će im poslati čak 60 posto manje cjepiva.

Europska unija se tako nalazi u golemom problemu i cjepiva kasne svim članicama. Prosjek procijepljenosti u Europi iznosi manje od 2 posto stanovništva, dok brojne države svijeta imaju višestruko više cijepljenih građana – apsolutni rekorder je Izrael koji je cjepivo oko 40 posto svojeg stanovništva.

Miroslav Radman
Akademik Radman otkrio koje cjepivo preferira: "Ovo nije trebalo zvati pandemijom i dizati paniku"

“EU želi da naručene i plaćene doze cjepiva budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan”, riječi su europske povjerenice za zdravstvo Stele Kyriakides.

Hrvatska naručila 2.7 milijuna doza ovog cjepiva

Velike se nade polagalo u AstraZenecino cjepivo nakon što su tvrtke-vlasnici ranije odobrenih cjepiva odlučili usporiti isporuku za europsko tržište. Evo što je Krunoslav Capak kazao na jučerašnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite:

AstraZeneca je dobila zadatak od Europske komisije da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva, pa se nadamo da ćemo iza današnje telekonferencije imati dobru vijest. Prva isporuka bi trebala biti sredinom veljače, više od 44.000 doza”, objasnio je Capak.

 

 

 

Njemački mediji: Oxfordsko cjepivo ne štiti starije od 65. AstraZeneca uvjerava da to nije istina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap