Njemački krematoriji u panici zbog ruskog plina: ‘Ne možete isključiti smrt!’

Milan Dalmacija
5. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Njemački su krematoriji zbog smanjenja opskrbe ruskim plinom prisiljeni na mjere štednje. Razmatraju smanjenje temperature u pećima i gašenje onih koje se rjeđe koriste u strahu da će Rusija najesen potpuno zatvoriti ventile. No, to u problem dovodi Nijemce, koji uglavnom odabiru kremiranje nakon svoje smrti.

Zbog zatvaranja plinovoda iz Rusije, njemački bi krematoriji mogli prestati s radom. | Foto: Unsplash

Nijemci u tri četvrtine slučajeva odabiru kremiranje nakon svoje smrti, no njihov bi izbor mogao postati problematičan. Naime, Rusija je već značajno smanjila opskrbu Europe plinom, što je posebno pogodilo Njemačku koja se već i prije zime suočava s mogućnošću nestašice. Ako protok kroz plinovod Sjeverni tok 1 bude u potpunosti obustavljen, krematoriji bi mogli prestati s radom, upozorio je predsjednik njemačkog konzorcija za kremiranje, Svend-Jörk Sobolewski.

– Što da učinimo? Ne možete isključiti smrt!, ustvrdio je Sobolewski u razgovoru za Reuters i naglasio kako bi ta branša trebala zaslužiti prioritet u opskrbi plinom, jer se već dulje vrijeme suočava s konstantnim poskupljenjima.

Europske zemlje brže-bolje nastoje skupiti dovoljne zalihe plina za zimu. U Njemačkoj je već uvedena redukcija grijanja, a slične se mjere donose na razini čitave Europske unije, pa i Hrvatske. Pogrebnici također nastoje dati svoj obol, smanjenjem temperature kremacijskih peći s 850 na 750 stupnjeva ili gašenjem onih koje se rjeđe koriste, kako bi se potrošilo što manje plina.

– Dugoročno gledano, prebacivanje na struju bi mogla biti opcija, no ta se energetska transformacija neće dogoditi tako brzo, upozorili su iz Njemačke udruge pogrebnika.

Copy link
Powered by Social Snap