Njemačka sve više mirovina isplaćuje umirovljenicima u inozemstvu: Evo kako stoji Hrvatska po ovom pitanju

Luka Kalac
24. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Nakon odlaska u mirovinu, veliki broj njemačkih umirovljenika svoju sreću pronalazi izvan granica svoje zemlje. Među njima su najpopularnije Austrija, Švicarska, Španjolska i Sjedinjene Američke Države (SAD). Ako je donositi zaključke samo prema broju isplaćenih mirovina, treba imati na umu kako je riječ i o invalidskim mirovinama i mirovinama udovaca i udovica. S druge strane, Hrvati se za razliku od Nijemaca vraćaju u svoju domovinu nakon višegodišnjeg rada u inozemstvu. Najveći broj stranih mirovina u Hrvatskoj dolazi upravo iz Njemačke.

Nasmijana umirovljenica i njen suprug u mirovini.

Umirovljenici | Foto: Pexels / Greta Hoffman

Sve veći broj Njemica i Nijemaca odlučuju svoje umirovljeničke dane provesti u inozemstvu. Određene zemlje su popularne među njemačkim umirovljenicima, na što ukazuju podaci Njemačkog mirovinskog osiguranja iz 2022. godine, iz kojih se, između ostalog, može uvidjeti da skoro sedam posto njih provode umirovljeničke dane u inozemstvu.

Zemlje u koje odlaze njemačke mirovine

Zanimljivo je to da mnogi umirovljenici napuštaju Njemačku i odlaze živjeti u susjednu Austriju pa je upravo ondje 2022. godine isplaćeno oko 30.000 mirovina. Nakon Austrije, pozicionirana je Švicarska s gotovo 28.000 isplata mirovina. Na trećem mjestu je Španjolska u koju odlazi nešto više od 23.000 isplata njemačkih mirovina, piše fenix-magazin.de .

Pogledajte 10 najpopularnijih zemalja za njemačke umirovljenike:

  1. Austrija – 29.649 isplata mirovina
  2. Švicarska – 27.663 isplate mirovina
  3. Španjolska – 23 277 isplata mirovina
  4. SAD – 22.001 isplata mirovina
  5. Francuska – 18.931 isplata mirovina
  6. Nizozemska – 11.265 isplata mirovina
  7. Poljska – 8.650 isplata mirovina
  8. Kanada – 8.400 isplata mirovina
  9. Australija – 8.168 isplata mirovina
  10. Italija – 8.040 isplata mirovina

Velika je vjerojatnost i da u tim zemljama živi manji broj ljudi nego što se to čini prema isplatama mirovina. ‘Tajna’ se krije u tome jer postoji mogućnost prema kojoj jedna osoba može zaprimati više mirovina odjednom. Nije riječ samo o starosnoj mirovini, već i o invalidskim mirovinama te mirovinama udovaca i udovica. Inače, pisali smo već o 10 zemlja u koje odlazi najveći broj isplata hrvatskih mirovina, a više o tome možete pročitati ovdje.

novac euro i dolar
U ovih deset zemlja odlazi najviše hrvatskih mirovina: Sve ih je više, a u prosjeku iznose svega 152 eura

Bugarska i Rumunjska sve poželjnije među njemačkim umirovljenicima

Iako na popisu 10 najpopularnijih zemalja za njemačke umirovljenike nema nijedne istočnoeuropske zemlje, posljednjih godina su im sve zanimljivije Bugarska i Rumunjska. Uočen je porast od 2.395 posto isplata mirovina između 20000. i 2022. godine. Pretpostavlja se kako je riječ o aktualnom trendu do kojeg je došlo povećanjem životnih troškova.

Čak 72 posto njemačkim umirovljenika iselilo se iz domovine u druge zemlje članice europske unije (EU). Isto tako, neki od Nijemaca su svoju sreću u umirovljeničkim danima pronašli izvan granica Europske unije. Primjerice, SAD broji oko 22.000 isplata mirovina njemačkim umirovljenicima, Tajland 8.700 i Kanada 8.400, piše fenix-magazin.de.

Hrvatski umirovljenici i isplate mirovina

Potrebno je istaknuti kako smo već pisali o iznosu mirovina koje zaprima oko 200.000 hrvatskih umirovljenika u zemljama poput Njemačke, Bosne i Hercegovine (BiH), Slovenije, Austrije, Srbije i Crne Gore. Njemačka je 2022. godine bila prva zemlja na tom popisu jer 44 posto svih stranih mirovina u Hrvatskoj dolaze upravo iz nje. Više detalja možete doznati iz tablice ispod.

Uplata mirovina iz šest država umirovljenicima u Hrvatskoj u 2022. godini. | Foto: mirovina.hr

Osim navedenih zemalja, hrvatski umirovljenici zaprimaju mirovine i drugih država. Riječ je o kanadskoj pokrajini Quebec, Makedoniji, Bugarskoj, Kanadi, Češka Mađarska, Poljska, Slovačka, Švicarska, Liechtenstein, Španjolska, Malta i Koreja. Najveći broj umirovljenika prima mirovinu iz Švicarske, njih 7.469, dok se za 1.580 hrvatskih umirovljenika isplaćuje poljska mirovina. Najmanje mirovina dolazi iz zemalja kao što su Koreja s troje, a nakon nje Malta sa šest korisnika.

Detaljniji uvid možete dobiti u tablici ispod:

Uplata mirovina iz 13 država umirovljenicima u hrvatskoj u 2022. godini | Foto: mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap