Nisu dobili što su tražili, ali bi mirovine mogle rasti za 4,5 posto!

Jasmina Grgurić
29. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici susjedne BiH već pola godine pregovaraju s Vladom oko svojih zahtjeva za izvanrednim povećanjem mirovina. Materijalni položaj starijih osoba jako je nizak, a ove su godine ostali čak i bez redovnog usklađivanja, dok su cijene i troškovi života rasli. Ipak, uspjeli su izboriti dva financijska dodatka, a od iduće godine mogla bi im stići i povišica od 4,5 posto.

stariji gospodin

Foto: Unsplash

Od 100 do 120 konvertibilnih maraka (KM), odnosno od 380 do 460 kuna, ljetos su od Vlade dobili umirovljenici u Bosni i Hercegovini. No, to ih nije zadovoljilo s obzirom da su ove godine ostali bez redovnog godišnjeg usklađivanja. Mirovine nisu rasle, ali rasle su cijene i troškovi života pa je Savez udruženja umirovljenika FBiH krenuo u pregovore s Vladom, tražeći izvanredno povećanje mirovina za 10 posto. U suprotnom su prijetili masovnim prosvjedima.

Dok Vlada gasi požar dodatkom, čeka se izmjena zakona

novac
Susjedni umirovljenici dobit će mali bonus uz mirovinu za prosinac

Vlada traži neka manje radikalna rješenja, gaseći vatru još jednim kriznim dodatkom na mirovine, ovoga puta duplo manjeg iznosa od 50 KM koje će isplatiti uz mirovine za prosinac.

No, mijenja se i zakon o mirovinskom osiguranju pa bi i usklađivanje već u veljači moglo donijeti 4,5 posto veće mirovine.

Izmjene koje vode povoljnijem usklađivanju mirovine usvojene su već u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, ali one još moraju biti usvojene na nadolazećoj  sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Insistirat će na ranijem usklađivanju mirovina

-Mi u Savezu smatramo da nema razloga za to da izaslanici u Domu naroda čine zapreku i da ne dignu ruku, jer ova priča se ne tiče nikakvog nacionalnog pitanja, već cijele jedne populacije, koja je vrlo ugrožena – kaže za Večernji list predsjednik Saveza umirovljenika, Redžo Mehić.

To bi značilo da bi povećanje mirovina, prema dosadašnjem izračunu svih parametara, moglo ići do 4,5 posto, i to već od 5. veljače ako vlada odluči provesti izvanredno povećanje mirovina već u siječnju. Inače, ono se provodi jednom godišnje u travnju.

– Mi ćemo inzistirati na tome da se odmah krene s izvanrednim usklađivanjem mirovina, dok bi redovno trebalo biti izvršeno 15. travnja, s primjenom od 1. siječnja, kako to zakon nalaže. To bi, donekle, popravilo naš položaj – ističe Mehić.

Nisu dobili što su tražili, ali bi mirovine mogle rasti za 4,5 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap