Niste im bitni: Ovako izgleda sabornica dok se raspravlja o važnom umirovljeničkom zakonu

Josip Mihaljević
24. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Sabor je jučer raspravljao o mogućem povećanju prihodovnog cenzusa za dopunsko osiguranje. Zapravo, tek mali dio “sabora” je o tomu raspravljao jer očito većinu saborskih zastupnika ova tema ne zanima.

sabor

Foto: Većinski prazna sabornica – specijalitet kada se priča o umirovljenicima | Youtube screenshot

Sabor je jučer u jednom od rijetkih radnih utoraka raspravljao o izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Predlagatelj zakonskih izmjena Silvano Hrelja tražio je da se trenutačni prihodovni cenzusi od 1.600 kuna za člana obitelji i 2.047 kuna za samce značajno povećaju na 2.000 kuna po članu obitelji i 2.500 kuna za samce.

To bi u praksi, za umirovljenike, značilo da svi oni ispod prihodovnog cenzusa mogu dobiti dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna. U protivnom ga moraju plaćati 840 kuna godišnje. Promjene bi donijele i dvogodišnje usklađivanje cenzusa pa se u budućnosti više ne bi moglo dogoditi da uslijed usklađivanja mirovina tisuće umirovljenika ostaje bez dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Podsjetimo, Vlada je još prošle godine dala negativno mišljenje o ovom prijedlogu zakona s objašnjenjem kako nemaju novaca (180 milijuna kuna u 2021. i 185 milijuna kuna u 2022. godini) za provedbu.

Predizborna obećanja na ekranu u praksi ništa ne znače

I što se dogodilo? Ukratko, rasprava je trajala dva sata, a broj sudionika je bio manji nego na prosječnoj kazališnoj predstavi. Na polupraznu sabornicu smo možda navikli zbog korona-pravila, ali sabornica jučer nije bila ni blizu dozvoljenog maksimuma.

Slične scene smo gledali tijekom donošenja mirovinske reforme u 2018. godini:

Snimak zaslona: Prazne saborske klupe za vrijeme rasprave o mirovinskoj reformi

U predizborno vrijeme umirovljenici vrlo lako postaju “vruća roba” za političare i najbolji auditorij za lansiranje predizbornih obećanja, ali kao što vidite – kada je bitno – tih političara nema.

Predlagatelj Silvano Hrelja nije mogao sakriti razočaranje jučerašnjom raspravom. Zahvalio se Andreji Marić (SDP), Daliji Orešković (Centar), Damiru Bakiću (Možemo!) i Danijelu Spajiću na podršci, kao i rijetkim zastupnicima HDZ-a na “njegovanju kulture neslaganja”:

“Gotovo dvosatna rasprava o Prijedlogu zakona u kojoj je, prema procjeni Miroslava Škore, sudjelovalo 5% zastupnika. (…)

Hvala svima na pristojnoj, argumentiranoj raspravi. Zaključak je stariji od prosječnog umirovljenika – nema love za moje puste snove. Čak ni u ovom specifičnom slučaju u kojem je novac s tom namjenom, predviđen u proračunu temeljem usvojenog zakona Vlade i udruga iz svibnja 2020., neiskorišten. Kako onda tražiti išta drugo? Veće? Zovite me Sizif Hrelja”, napisao je na svom Facebooku HSU-ovac.

Glasanje o ovom zakonu očekuje se u petak u 12 sati, a saborska većina je iskazala namjeru da će glasati protiv ovakvog prijedloga zakona.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap