Neplanirane pogodnosti za buduće umirovljenike: Evo kako do 20,4 posto veće mirovine

Josip Mihaljević
26. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Vlada je imala čak četiri mjeseca da odluči što će napraviti sa zahtjevima sindikata, a rješenje izgleda kao da su ga smislili preko noći. Novi Zakon o mirovinskom osiguranju (ZOMO) će se potući sa Zakonom o radu (ZOR), a sve to će starije radnike od sljedeće godine staviti u zanimljiv položaj.

Snimak zaslona: Facebook

“Mirovinska reforma ostaje, drukčije su samo dvije bitne nijanse”, kazao je ovih dana premijer Andrej Plenković. Cijelo ljeto su imali da odluče što će napraviti sa sindikalnim zahtjevima inicijative “67 je previše”, a onda je odjednom i preko noći odlučeno da će sve te zahtjeve prihvatiti.

To znači da će sindikalna referendumska pitanja biti prekopirana u Zakon o mirovinskom osiguranju, a kako bi Vlada amortizirala trošak koji će oni izazvati, odlučili su paralelno promijeniti Zakon o radu te prateće zakone o radu za specifična područja rada kao što su zdravstvo, obrazovanje i državna služba. Sada će se ta dva zakona “potući”, a stariji radnici bi na kraju mogli izmusti i do 20,4 posto veću mirovinu, kao i otpremninu.

‘Greška’ koja se vidi iz aviona

Moguće zlouporabe: Poslodavci zbog bolovanja i otpremnina protiv rada do 68

“Mirovinska reforma ostaje, drukčije su samo dvije bitne nijanse.” Apsolutno točno. Mirovinskom reformom je omogućeno da radnik koji nakon navršene starosne dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu (koje neće biti 67, nego 65) i ima 35 godina staža – za svaki sljedeći mjesec ostanka u svijetu rada dobije 0,34 posto veću mirovinu.

Istovremeno, izmjenama Zakona o radu omogućili su da ugovor o radu ne prestaje sa 65 godina starosti nego sa 68. Ako radnik želi, može nastaviti raditi i za te tri godine dobit će (uz veći staž i veću mirovinu koja će mu pripasti zbog samog staža) i dodatak od 12,24 posto veću mirovinu. Dodatno, ako poslodavcu taj radnik treba, radnik može nastaviti raditi i do 70. godine života, što znači da će ukupni bonus na mirovinu iznositi  20,4 posto.

Poslodavci neće imati previše izbora

Vlada predlaže: Poslodavac mora zadržati radnika do 68. godine ili mu dati otpremninu

Gore je opisan slučaj gdje poslodavcu treba radnik i u da ga želi zadržati dodatnih pet (3+2) godine kod sebe. U slučaju da mu taj radnik ne treba, ugovor o radu mu neće kao do sada prestati sa 65 godina. Ako radnik ne želi otići u mirovinu, a poslodavac ga treba – poslodavac će mu morati uručiti otkaz i isplatiti otpremninu.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić to je komentirao ovako:

“To će biti ogroman trošak i za državu. Apeliramo da se ta odredba, koje nema nigdje u svijetu, izmijeni. Mi ne želimo tjerati radnike u mirovinu, ali želimo da se o duljem radu suglase i radnik i poslodavac”, kazao je.

Poslodavci ističu i problem bolovanja, pišu 24sata.hr. Ako je radnik na bolovanju, prva 42 dana su na trošak poslodavca, a sve dulje od toga preuzima država.

Međutim, država uopće ne sudjeluje u trošku bolovanja ako su radnici stariji od 65 godina, nego će sve ići na trošak poslodavca.

“Inače vam se zaista može dogoditi da netko bude na dugotrajnom bolovanju jer mu je to isplativije nego da prima mirovinu, a sve snosi poslodavac”, zaključio je Majetić.

 

Neplanirane pogodnosti za buduće umirovljenike: Evo kako do 20,4 posto veće mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap