Nema ručka bez kruha, ni debelog novčanika: Objavljeno koliko je ova namirnica poskupjela u Hrvatskoj i u EU

Milan Dalmacija
30. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Inflacija je dovela do toga da je kruh u Hrvatskoj u posljednje dvije godine poskupio za 32,6 posto, prema podacima Eurostata. Europski prosjek je 20,4 posto, a u Mađarskoj je ova namirnica poskupjela za čak 82,1 posto!

kruh

Foto: Unsplash

Inflacija je duboko potresla džepove svih građana, ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta. U svega godinu dana, od prosinca 2021. do prosinca prošle godine, cijene svih dobara i usluga porasle su za 13,1 posto, a samo hrane za 19 posto, o čemu smo ranije pisali.

Žena gleda u popis za kupovinu
Inflacija i dalje hara: Ponovno zabilježena dvoznamenkasta stopa, ali pogledajte gdje cijene blago padaju

No, ako to nije dovoljan pokazatelj koliko su cijene zaista podivljale, možda će biti podaci Eurostata o poskupljenju jedne od najbitnijih prehrambenih namirnica na ovim prostorima – kruha. Naime, objavljeni su podaci o poskupljenju ove namirnice u posljednje dvije godine u svim državama članicama Europske unije, odnosno eurozone.

Iako nam se tako čini, po pitanju poskupljenja nismo najgori. U posljednje vrijeme možemo čuti kako Mađari po prvi put idu u šoping u Hrvatsku. Kako i ne bi, kad je kruh u zadnje dvije godine u Hrvatskoj poskupio za 32,6 posto, a u Mađarskoj za čak 82,1 posto!

Na razini EU, cijena kruha u zadnje dvije godine porasla je za 20,4 posto, a u eurozoni za 16,8 posto. Potonji postotak prati i poskupljenje ove namirnice u Sloveniji (16,9 posto). Kruh je manje poskupio u Austriji (15,7 posto). Najmanje je poskupio u Švicarskoj (4,4 posto).

U Bugarskoj i Rumunjskoj, koje često percipiramo kao najsiromašnije države članice EU, cijena kruha porasla je za 15,9, odnosno 26,2 posto. U mnogima obećanoj zemlji, Njemačkoj kruh je poskupio 20,8 posto. U Norveškoj, koja je izvan EU, cijena kruha je u zadnje dvije godine porasla za 14,1 posto, a na Islandu, koji je također izvan EU 8,6 posto.

Baltičke te srednjoeuropske zemlje bilježe poskupljenja od pedesetak posto, prema podacima Eurostata. Sve podatke o poskupljenjima kruha, ali i još 25 prehrambenih proizvoda, možete provjeriti na poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap