Neki umirovljenici su Praznik rada proveli dijeleći grah: Ipak, većina vas je ostala kod kuće

Ana Kanazir
3. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Praznik rada je ove godine obilježen diljem Hrvatske, a grah je u Koprivnici dijelio i stručnjak za mirovinski sustav, donedavni istaknuti član Predsjedništva HSU-a, Željko Šemper. Nas je zanimalo kako ćete vi proslaviti Praznik rada, a rezultati naše ankete kažu kako je najviše vas, čak vas 304 ili 35,39 posto odlučilo ostati doma.

Atmosfera iz Maksimira na Praznik rada. Foto: mirovina.hr

Ukupno smo u našoj anketi dobili 860 glasova. Čak 80 osoba ili 9,31 posto je reklo da će na Praznik rada raditi jer im je mirovina mala. Samo jedna osoba više je odlučila otići na besplatni grah, iako su kolone u brojnim gradovima bile velike. Vas 226 ili 26,31 posto je ovaj dan provelo kao i svaki drugi, dok se vas 169 družilo s obitelji.

Donosimo djelić atmosfere iz Maksimira: Redovima za prvomajski grah ne nazire se kraj

Proslava u Maksimiru

Praznik rada se od davnina slavi uz besplatan grah i to diljem zemlje. Na ovaj dan su nekada organizirane i povorke, ali i izleti. Ipak, Praznik rada je nastao kao borba za bolje radničke uvjete i bolja prava.

U Zagrebu se Praznik rada slavi tradicionalno u Maksimiru. I mi smo bili u Maksimiru kako bismo se uvjerili kakva je tamo bila atmosfera, a zatekla nas je velika gužva i redovi za grah i štrukle. Osim toga, nastupali su i mnogi glazbenici, dok su umirovljenici plesali. Više možete pročitati i pogledati u ovom tekstu.

Rezultati ankete o Prazniku rada

Rezultati ankete o Prazniku rada | foto: Mirovina.hr

‘Nema više praznika rada za radnike’

Na našoj Facebook stranici smo dobili i 170 vaših komentara vezanih uz Praznik rada, a donosimo one najzanimljivije:

‘Kakav crni grah?!!!! Išli smo na višednevne izlete u lijepe hotele (na Rabu, u Poreču, Trogiru, ,Zadarskom Boriku), organizirano, s obiteljima’, ‘Sad će napokon sirotinja barem taj dan imati normalan ručak.. Nek’ bude samo tog graha, ne treba ništa ukidati…’, ‘Jadno i tužno! Nekad smo za prvi maj išli četiri-pet dana na izlete (do mora i dalje) cijela obitelj, a danas penzioneri jedva da imaju za kruh a radnika gotovo da nema’.

‘Nije sva poanta u hrani, lijepo je družiti se i udisati svježi zrak’, ‘Kod nas na selu, tko nije posijao kuruzu, 1. maj je bila idealna šansa. Traktori su od ranog jutra bučili, a sad mir i tišina, niti traktora ni slavlja, ono dan kao i svi drugi’, ‘Nema više praznika rada za radnike, neki rade a ostali nemaju novac da ga proslave’, ‘Nekad se slavilo i dva dana i dućani bili zatvoreni i nitko se nije žalio. Bile su prave fešte’.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap