Negativni trend se nastavlja: Više umrlih nego novih korisnika mirovina!

Jasmina Grgurić
22. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Velika smrtnost na kraju 2020. godine, pri čemu su najviše umirali stariji, posljedica je najvećim dijelom pandemije. Brojke su šokantne, nisu zabilježene od kraja Drugog svjetskog rata. Tako smo po prvi put u povijesti lani imali više umrlih, nego novih korisnika mirovina, i to za gotovo 5.000. Negativan trend nastavlja se nažalost i u prvoj polovini ove godine.

beč umirovljenici

Foto: Press

Nakon katastrofalnog kraja 2020. godine, kada je gotovo 5.000 umirovljenika više umrlo, nego što se novih umirovilo, što se nikada u povijesti nije dogodilo, negativan trend nastavlja se i u prvoj polovini ove godine.

U prvih šest mjeseci ove godine bez mirovine zbog smrti ostalo je 26.989 građana. Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju tako da je umrlih umirovljenika ove godine dosad 1.215 više nego onih koji su otišli u mirovinu.

Šokantno: Prvi put u Hrvatskoj više umirovljenika umrlo nego što se umirovilo!

Kada te podatke usporedimo s prošlogodišnjima, slika je sasvim drugačija. U prvih pola godine imali smo 24.257 novih umirovljenika, a umrlih korisnika mirovina u istom razdoblju 21.983, odnosno 2.274 novih umirovljenika više.

Godinu dana ranije, slika još povoljnija, jer smo 2019. imali 26.365 novih umirovljenika, a umrlih četiri tisuće manje od toga.

Prosječna mirovna svih 26.989 umirovljenika umrlih u prvoj polovini ove godine iznosi 2.457 kuna, što je ispod prosjeka. Od toga je njih oko 18 tisuća bilo u starosnoj mirovini, oko 2.300 u invalidskoj te oko šest i pol tisuća u obiteljskoj. Svi oni u prosjeku su svoje mirovine koristili 19 godina.

Negativni trend se nastavlja: Više umrlih nego novih korisnika mirovina!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap