#NEdiskriminaciji: Metropola kampanjom nastoji senzibilizirati javnost o problemima starijih osoba

Milan Dalmacija
11. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb je pokrenuo kampanju #NEdiskriminaciji, kojom upozorava na diskriminaciju starijih osoba te ageizam i nastoji senzibilizirati javnost za ove probleme. Kampanja traje do kraja ove godine, a u nju se mogu uključiti svi građani tako da obrate više pažnje na starije osobe u svojoj okolini.

Foto: Pixabay

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je obilježen 10. prosinca, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba drugu godinu zaredom nastavlja kampanju o ljudskim pravima, ovoga puta s naglaskom na osobe starije životne dobi.

U centru pozornosti je pravo starijih osoba na nediskriminaciju te na dostojan život, neovisnost i sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu. Stoga se ovogodišnja kampanja provodi pod nazivom #NEdiskriminaciji, a njen je cilj senzibilizacija javnosti i osnaživanje starijih osoba po pitanju diskriminacije kojoj su, nažalost, nerijetko izloženi.

Plakat u sklopu kampanje #NEdiskriminaciji | Foto: Grad Zagreb

 

– Starenje je proces svojstven svim ljudima te zbog toga ne smije biti neugodna tema o kojoj se ne govori, koju se zaobilazi ili zbog koje dolazi do diskriminacije. Sustavna diskriminacija, stereotipiziranje i predrasude na temelju dobne skupine pojedinca naziva se ageizam, a najčešće je usmjeren upravo prema starijim osobama. I Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija ističu kako ageizam vodi prema lošijem zdravstvenom stanju, socijalnoj izolaciji, narušenom fizičkom i mentalnom zdravlju, ali i prema nepriznavanju ili ograničavanju prava starijih osoba, poručuju iz Grada Zagreba.

Plakat u sklopu kampanje #NEdiskriminaciji | Foto: Grad Zagreb

Starije osobe, nažalost, često se doživljavaju kao teret društvu te ih se zbog dobi diskriminira, a ovom kampanjom Grad Zagreb želi poslati pozitivne poruke koje ističu vrijednosti starijih osoba. Stoga su osmislili četiri plakata s natpisima: “Ja sam jedinstven i to mi nitko ne može oduzeti”, “Okruži se ljudima koji te inspiriraju, a ne sputavaju” i “U svakom trenutku možete susresti nekoga tko vam može promijeniti život”. Osim toga, porukama #UključiMe #PozoviMe i #IdemoNaFritule nastoje potaknuti građane na socijalno uključivanje starijih osoba. Plakati i poruke će se nalaziti u fizičkom i virtualnom prostoru Grada Zagreba, gradskih ustanova, organizacija civilnog društva te na displejima ZET-ovih vozila do kraja prosinca.

Plakat u sklopu kampanje #NEdiskriminaciji | Foto: Grad Zagreb

– A koliko Vama godina nedostaje do dobne diskriminacije? Malim koracima izazovimo velike promjene!, poručuju iz Grada Zagreba.

Plakat u sklopu kampanje #NEdiskriminaciji | Foto: Grad Zagreb

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap