Ne miču se s ulica: Makedonski umirovljenici nastavljaju prosvjede i gomilaju svoje zahtjeve

Milan Dalmacija
18. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici iz Tetova više se ne okupljaju ispred zgrade svoje udruge, već na glavnom gradskom trgu. Takva je situacija i u ostalim dijelovima Sjeverne Makedonije. Osim linearnog usklađivanja mirovina, oni traže i poboljšanja u zdravstvenom sustavu.

Prosvjedi u Makedoniji | Foto: Facebook/Ruža Efremovska, Penzioneri Makedonija

Serija prosvjeda umirovljenika koji još od početka kolovoza iskazuju svoje nezadovoljstvo u gotovo svim većim mjestima Sjeverne Makedonije nastavlja se i dalje. Proteklog su se tjedna umirovljenici ponovno okupili u Tetovu. Kao i dosad, traže linearno povećanje svih mirovina za 3.500 denara (oko 57 eura). Ali, njihovi se zahtjevi samo gomilaju.

Prosvjedi diljem Makedonije: Umirovljenici imaju samo jedan zahtjev, njihovi predstavnici tvrde da su instrumentalizirani

– Tražimo nešto što nam pripada – linearno povećanje za sve umirovljenike za 3.500 denara, povećanje minimalne mirovine na 18 tisuća denara (oko 290 eura), obnoviti liječenje umirovljenika u toplicama, stavljanje što više lijekova na pozitivnu listu, ukidanje participacije za  zdravstvene preglede. To su samo stvari koje nam stvarno idu na ruku, rekao je za portal a1on.mk Selver Memeti, predsjednik Udruge umirovljenika iz Tetova.

U traženju svojih zahtjeva nailaze na brojne probleme. Umirovljenička stranka ih optužuje da su instrumentalizirani kako bi se trenutačna oporba ponovno vratila na vlast, a premijer Dimitar Kovačevski je izjavio kako je linearno povećanje mirovina neizvedivo, jer to znači trošak od 220 milijuna eura koje država nema.

– Zar vlast ne vidi da svaki dan izlazimo na ulice i tražimo spas za svoj dostojanstven život. Danas su rekli da nam mogu dati samo šest posto. Kažu da mirovinski fond nije imao novca. To nije istina. Mirovinski fond ima novca. Pitanje je gdje je taj novac otišao. Svaki dan nas naša djeca i unuci vide kako izlazimo na ove prosvjede i pitaju nas hoće li i oni to doživjeti. Čeka li i njih takva budućnost? Zato ta djeca danas bježe u bijeli svijet. Oni ne bježe od nas, oni bježe od sustava, oni se boje budućnosti, rekla je umirovljenica Lenče Simovska.

Tetovski su se umirovljenici punih pet tjedana okupljali ispred zgrade svoje Udruge. Prošlog su se tjedna preselili na glavni gradski trg. Slična je situacija i u drugim makedonskim gradovima, a prosvjedi se održavaju čak i ispred Sobranja (Sabora) u Skopju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap