Naučite raditi licitare na posebnoj radionici u trajanju od sat vremena

Ana Kanazir
26. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Licitari su tradicijski ukrašeni kolačići od slatkog tijesta koji privlače svojim izgledom. Najčešće se mogu vidjeti u crvenoj boji i karakterističnog izgleda u obliku srca, ali postoje i u drugim bojama i oblicima. Ako i vi želite naučiti kako se rade licitari, za to imate priliku u sklopu radionice ‘Etno spomenar – radionica licitara’ u petak 31. ožujka u 18 sati u Centru za kulturu Novi Zagreb i to potpuno besplatno.

Licitari u obliku srca

Licitari | foto: Facebook, Licitar

Licitari su vrlo zanimljivi i najčešće ih izrađuju medari. Ipak, na radionici ih imate priliku izraditi i vi. Tako ćete u sat vremena proći cijeli proces izrade licitara, a svoje uratke onda možete ponijeti doma.

srca licitari
Šteheraj: 'Želja je bila sačuvati tradiciju, ali i licitar opet staviti pod svjetla reflektora 21. stoljeća'

Kako je navedeno na Facebook stranici, radionica obuhvaća cjelovitu izradu licitara, od izrade tijesta, modlanja, pečenja, lijepljenja, želatiniranja i oslikavanja, a sve svoje uratke možete ponijeti kao spomen na sudjelovanje. Materijal je besplatan, baš kao i sudjelovanje, a voditeljica radionice je Nina Jecić iz obrta Licitar. Program etno radionica participiran je od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Tradicija izrade licitara je upisana u UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi još 2010. godine, što dodatno svjedoči posebnosti ovih ukrasa. Kako izgleda izrada licitara i koliko je truda potrebno saznali smo iz prve ruke od Renate Matice Špičko iz obrta Šteheraj. Cijelu priču možete vidjeti u ovom tekstu.

Licitari u obliku srca
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap