Naši umirovljenici vrlo su principijelni: Više od 60 posto ih se ne bi cijepilo za novac!

Jasmina Grgurić Zanze
11. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Jedno je reći, a drugo napraviti. Znate one: “Ja ne bih nikad” ili “Kada bih dobio na lotu, dao bih u humanitarne svrhe”. A kad lova sjedne, druga priča. No, dobro. Sudeći prema rezultatima naše ankete o cijepljenju za novac, naši su umirovljenici ispali vrlo principijelni pa ih tako više od 60 posto nikada ne bi prodalo svoja uvjerenja po pitanju cijepljenja.

novac

Foto: Unsplash

Nedavno je jedna Njemačka tvrtka radnicima ponudila bonus od čak pet tisuća eura kako bi povećala procijepljenost u firmi. Njih 500 odmah je pristalo. Pitanje je bi li se oni cijepili bez ove novčane injekcije.

Nagrada, često novčana, nije novost ni među brojnim državama. Neki američki gradovi dijelili su po sto dolara, Rusija vaučere, Srbija simboličnih 25 eura, Austrija dobitne srećke… Slovačka je nedavno povukla još radikalniji potez i to upravo za građane starije od 60 godina. Oni koji su primili booster dozu do sredine siječnja dobili su 300 eura, a stariji od 60 koji su se javili za prvu dozu po 200 eura.

[ANKETA] Umirovljenici, biste li se cijepili za novac?

Hrvatska s jednom od najnižih procijepljenosti u Europi nije nudila ništa kao poticaj građanima da se cijepe pa smo pitali naše čitatelje u anketi bi li se pristali cijepiti za novac. U anketi je kroz nekoliko dana sudjelovalo oko tisuću ispitanika, a njihovi odgovori su nas pomalo i iznenadili.

Tako je čak 63 posto kazalo jasno “ne” uz obrazloženje da nema tog novca za koji bi prodali vlastita uvjerenja. No, 20 posto kaže da ne zna, ali da bi razmislilo za cifru od 500 eura i više. Samo 17 posto priznaje da bi se cijepili za novac i to kroz dva odgovora. Njih 11 posto kaže da bi, ali za pristojnu cifru od najmanje sto era. Dakle, za manje ne bi, dok svega 7 posto kaže da bi, ne samo za novac, nego za bilo kakvu vrstu stimulacije.

“Ni za kakve novce. Ne želim biti eksperiment. Samo me zanima s kojim cjepivom su se političari cijepili, oni i njihove obitelji. Ne primjećujem da toliko obolijevaju kao drugi cijepljeni. Jako jadno prema onima koji su se cijepili besplatno” – u komentarima nam je napisala umirovljenica Nevenka.

No, mnogi misle i drugačije.

“Cijepila sam se zbog svoje djece, unučadi i sebe, besplatno i ne treba mi ništa, dobro se osjećam usprkos teškim bolestima s kojima se borim. Ne osjećam se kao eksperiment, kao ovca, niti kao idiot, naprotiv, baš sam ponosna” – komentirala je Snježana.

Rezultati ankete/Mirovina.hr

 

Naši umirovljenici vrlo su principijelni: Više od 60 posto ih se ne bi cijepilo za novac!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap