Naše najstarije drvo natječe se za titulu Europskog stabla godine. Pomozimo mu!

Jasmina Grgurić
23. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Stabla su kao ljudi, pogotovo kada već dođu u određenu dob. Našu pažnju plijene izgledom u kojem se zrcali protok vremena ispunjen sakupljenom mudrošću. Dovoljno je prisjetiti se samo mudrih Enta iz Gospodara prstenova ili baciti pogled na našu Gupčevu lipu koja se zasluženo našla u finalu izbora za Europsko stablo godine. Pomozimo našoj starici da osvoji titulu!

Foto: www.treeoftheyear.org

Za Europsko stablo godine nominirano je najpoznatije i najstarije hrvatsko drvo, 500 godina stara Gupčeva lipa. Ako već niste, glasovati još uvijek možete na ovom linku te pomoći da dobije toliko željenu titulu.

Gupčeva lipa živi je svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom, prema narodnoj predaji, Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene njezine sadnice.

Sama svrha natjecanja upravo je istaknuti značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini te popularizirati našu brigu i njihovu zaštitu. Primjer toga upravo je Gupčeva lipa koja u Europi na ovaj način predstavlja cijelu Hrvatsku.

Nominirala ju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, dok je samu nominaciju provela ista ustanova Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator za taj projekt.

Među 15 nominiranih stabala iz Europe, naša se lipa trenutno nalazi na šestom mjestu, no vremena još ima za glasovanje koje je otvoreno do 28. veljače. Rezultati glasovanja bit će objavljeni 19. ožujka.

Uz Gupčevu lipu u finalu su se našli i francusko Ptičje drvo, poljsko Stablo koje kleči, portugalska Česmina s Monte Barbeira, belgijsko Stablo naše Gospe u Lummenu te ostali.

Naše najstarije drvo natječe se za titulu Europskog stabla godine. Pomozimo mu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap