Naša Vlada bi se mogla ugledati na ovu: Umirovljenicima koji žive u zemlji sufinanciraju se izleti

Luka Kalac
20. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Program IMERSO zahvaljujući kojem Španjolska subvencionira izlete za umirovljenike postoji još od 2021. godine. On se ne odnosi samo na španjolske umirovljenike, već i na strance koji žive u Španjolskoj. Uz prijavu potrebno vam je minimano 115 eura kako biste putovali. Inače, ovi izleti su organizirani u razdoblju između listopada i lipnja. Kako bi pristupili programu IMERSO, umirovljenici moraju ispuniti određene uvjete.

Par umirovljenika sjedi u kolicima na električni pogon i promatra obalu.

Umirovljenici | Foto: Unsplash / Guillermo Latorre

Još od 2021. godine Španjolska realizira program IMSERSO koji nosi naziv po Institutu za društvene usluge i starije, a odnosi se na subvencionirani izleti za umirovljenike. Ne samo da je program IMERSO otvoren za španjolske državljane, već i za strance koji žive u Španjolskoj.

Potrebno je ispuniti uvjete

Cijene subvencioniranih izleta za umirovljenike se kreću od 115 do 455 eura. Inače, ovi izleti su organizirani u razdoblju između listopada i lipnja. Kako bi pristupili programu IMERSO, umirovljenici moraju ispuniti određene uvjete, kako piše euronews.com. Neki od uvjeta koje umirovljenici moraju ispuniti kako bi pristupili programu:

  • Moraju biti umirovljeni i primati španjolsku državnu mirovinu.
  • Postali su udovica ili udovac s 55 ili više godina i primaju mirovinu pokojnog partnera.
  • Stariji su od 60 godina i primaju naknadu za nezaposlenost.
  • Stariji su od 60 godina i primaju pomoć od Španjolskog sustava za socijalnu sigurnost.
Najveći grčki otok Kreta je jedno od pet najboljih mjesta za provođenje umirovljeničkih dana u 2024. godini.
Otkrivamo kojih je pet gradova proglašeno najboljima za umirovljenike u ovoj godini

Prvi na listi za putovanja

Prioritetna skupina na listi umirovljenika koji žele subvencionirana putovanja su osobe treće životne dobi u nezavidnim financijskim situacijama, kao i osobe s invaliditetom ili one s većim obiteljima. Isto tako, njima su se pridružili kandidati koji se prvi put prijavljuju na navedeni program. Uglavnom je riječ o izletima diljem Španjolske, a mali dio se odnosi i na putovanja u susjedni im Portugal.

Zahvaljujući ovom programu, umirovljenici mogu otići na četverodnevni izlet unutar granica svoje zemlje i to za 115 eura. Oni koji su spremni izdvojiti veću svotu za putovanje, mogu na deset dana otputovati na predivne destinacije kao što Kanarski ili Balearski otoci, piše euronews.com.

Dostupno još 886.269 mjesta za izlete

Španjolskim umirovljenicima dostupno je 886.269 mjesta ove godine, a vlasti njihove zemlje se nadaju kako će njihov projekt zaživjeti i u drugim zemljama članicama Europske unije. Kada bi druge zemlje EU uvele ovakve ili slične programe, prema riječima španjolskog ministra turizma, Fernanda Valdésa, milijuni europskih umirovljenika bi mogli uživati u putovanjima.

Program IMERSO je i dalje u fazi širenja, a odnedavno su kao posljednji dodatak uveli program hidroterapije. U sklopu toga Španjolska subvencionira posjete toplicama diljem zemlje, koje su si većina umirovljenika ne može priuštiti zbog previsokih cijena.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap