Napokon sloboda! Poljubac unuci, šetnja do trgovine po sir i vrhnje…

Jasmina Grgurić Zanze
3. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Stanari domova za starije osobe prvi su, posve opravdano, primili cjepivo protiv Covida-19. Prvu dozu primilo je između 50 i 70 posto korisnika svih domova umirovljenika u Hrvatskoj, no dobar dio njih drugu još čeka. Ipak, neki su imali sreće pa dva tjedna nakon druge doze po prvi put u gotovo godinu dana izlaze izvan ograde.

Baka Božica napokon poljubila unuku (Snimak zaslona/RTL Direkt)

Hrvatska je ponovno omogućila posjete bakama i djedovima u svim domovima umirovljenika diljem Hrvatske. One se zasad održavaju na otvorenom uz stroge mjere, a unutra rodbina i prijatelji posjećivati mogu nepokretne korisnike.

Bez kontakta s vanjskim svijetom i članovima obitelji žive gotovo svih godinu dana otkako je zavladala pandemija. Oni koji su imali tu sreću pa primili i drugu dozu cjepiva, nakon 14 dana mogu izaći iz domova. Jednako vrijedi i za one koji su Covid-19 preboljeli unazad 90 dana. Među jednima i drugima su korisnici zagrebačkog doma Sv. Ana.

“Proteklu godinu dana proveo sam na ovoj terasi… Sve što čovjek čeka i dočeka, a došla nam je sloboda” – podijelio je s ekipom RTL Direkta Stanko Vranjković.

Jedva je dočekao da prođe ogradu, ode prošetati, a prvo mu je odredište bila trgovina.

“Sir, vrhnje, jogurt. Odmah smo življi, više nas ne bole ni noge ni leđa” – dodaje Stanko.

Božica Krampaček (86) preboljela je koronavirus pa se na parkiralištu Doma nakon dugo vremena mogla sastati sa svojom unukom Iris.

“Lijepo, lijepo mi je danas, danas sam sretna i presretna. Jedva mi je pusu dala, a sada je rekla da čak mogu i s njom doma” – rekla je Božica Krampaček.

Njezin sin Ivan sretan je što s kćerkicom baki više ne mora mahati preko ograde pa su prvi pravi susret iskoristili i da joj donesu juhicu.

Bake i djedove u domovima opet možemo posjećivati! Ali, ne bilo kako...

“Što sam prvo napravila? Poslije doručka sam išla u šetnju i kada sam se vraćala su mi javili da sutra idemo u restoran na ručak, ne mogu vam objasniti koliko je to bilo lijepo. Jako smo sretni”, kazala je za RTL Direkt i Nada Kraljević, korisnica Doma za starije osobe Sveta Ana.

U 11 zagrebačkih domova, od ukupno 3.534 korisnika cijepljeno je njih 2.177, od čega je drugu dozu primilo njih 1763. Statistika na razini Hrvatske ipak nešto lošija, između 50 i 70 posto procijepljenih, među kojima mnogi još čekaju drugu dozu i magična dva tjedna nakon koja bi onda napokon uživali više slobode i međuljudskih kontakata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap