Napisala je slikovnicu o demenciji zbog svoje oboljele bake: ‘Mislim da je otvorenost prema realnosti jako važna’

Matej Markovinović
27. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Spisateljica i profesorica hrvatskog jezika, Iva Bezinović Haydon, napisala je slikovnicu ‘Moja baka ne zna tko sam’ kojoj je cilj objasniti djeci demenciju. Njena je ideja da odmalena djeca prihvate strahove i bolesti kao normalan dio života, jer će im kasnije biti lakše. Motiv za pisanje ove knjige bila je njena baka koja je oboljela od demencije.

Foto: Unsplash

Nakon što joj je baka oboljela od demencije, spisateljica i profesorica hrvatskog jezika, Iva Bezinović Haydon, odlučila je napisati slikovnicu ‘Moja baka ne zna tko sam’ o toj zloćudnoj bolesti, ne bi li tako na lakši način objasnila djeci o čemu je riječ.

– Po meni djecu u nekim stvarima previše štitimo zbog nekih naših vlastitih strahova, a mislim da je otvorenost prema realnosti jako važna i mislim da se na taj način i djeca pripremaju za život u kojem neće sve biti sretno i pozitivno, rekla je Bezinović Haydon za HRT.

Stariji gospodin sjedi na obali
Demencija – što je uzrokuje, kako je prepoznati i može li se liječiti?

Kako i sama kaže, njena je ideja da odmalena djeca prihvate strahove i bolesti kao normalni dio života, jer će im kasnije biti lakše. Istaknula je da to ne znači da ona sa svojom djecom cijelo vrijeme razgovara o tužnim stvarima ili da im objašnjava koliko je tragedija u svijetu, nego da im primjereno njihovim godinama pokušava iskreno odgavarati na pitanja takve vrste.

No, slikovnica ‘Moja baka ne zna tko sam’ nije rezervirana samo za djecu. Autorica kaže da ona može biti dobro sredstvo koje roditeljima otvara prostor za razgovor s djecom o temama koje su teške, ali životne i kojima treba govoriti. Ako želite saznati više o tome što uzrokuje demenciju, kako ju prepoznati i može li se liječiti, pročitajte naš tekst na sljedećoj poveznici

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap