Nakon smrti supruga pokušala ostvariti obiteljsku mirovinu, kad ono – dobila ju ljubavnica

Josip Mihaljević
11. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Mediji iz susjedne Srbije raspisali su se o zanimljivom slučaju unutar njihovog mirovinskog sustava gdje je žena, barem za sada, ostala bez prava na muževu obiteljsku mirovinu za svoju djecu jer je pravo na nju ostvarila ljubavnica pokojnog supruga. On je iznenada preminuo i obitelj nije imala pojma da on ima ljubavnicu i dijete “sa strane”.

obitelj

Foto: Unsplash

Beograđanka s dvoje djece iznenada je ostala bez supruga, a kada je htjela na ime djece ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu – saznala je da ju već iskoristila druga osoba, suprugova ljubavnica s kojom je imao zakonski priznato dijete. Zanimljiv slučaj u pogledu ostvarivanja mirovinskih prava iz susjedne Srbije zaintrigirao je medije, a budući da naš Zakon o mirovinskom osiguranju i njihov Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju imaju isto izvorište, sličan slučaj mogao bi se dogoditi i kod nas.

Kako pišu Večernje novosti, suprug je ove jeseni iznenada preminuo od infarkta, a njegova je supruga,  s kojom ima dvoje djece, dva mjeseca kasnije pokušala ostvariti obiteljsku mirovinu. Međutim, saznala je da ju već koristi druga osoba i to ljubavnica s kojom je suprug imao još jedno dijete. Obitelj je bila šokirana jer do njegove smrti nisu znali niti za ljubavnicu niti za treće dijete koje je suprug i zakonski priznao.

Iz Fonda PIO (srpski HZMO) objašnjavaju da je sve po zakonu budući da pravo na obiteljsku mirovinu, osim partnera, ima i vanbračni partner ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili ako s pokojnikom ima dijete.

“Postojanje vanbračne zajednice utvrđuje se u vanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev vanbračnog partnera i uz zahtjev za mirovinu se podnosi pravomoćna sudska odluka kojom je utvrđeno postojanje ove zajednice”, odgovorili su iz Fonda PIO za Večernje novosti.

Beogradski odvjetnik Vladan Jevtić kazao je za Večernje novosti kako djeca, bilo iz braka ili vanbračna, ne mogu ostvariti obiteljsku mirovinu prije ostavinske rasprave, niti da Fond PIO može bilo komu dodijeliti mirovinu bez rješenja s ostavinske rasprave, ali dodaje:

“Međutim, u nasljednom pravu važi strogo pravilo da svu kasnije pronađenu imovinu ili nasljedno pravo poput mirovine zakonski nasljednici mogu zahtijevati naknadno u bilo kojem trenutku. To znači da oni koji nisu sudjelovali u ostavinskom postupku iz bilo kojih razloga mogu tražiti dopunu i pravičnu raspodjelu imovine i prava”, zaključuje.

Nakon smrti supruga pokušala ostvariti obiteljsku mirovinu, kad ono – dobila ju ljubavnica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap