Po definiciji Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sljedeći kalendarski ciklus, odnosno to je prvi dan u slijedećoj godini. Jedan od najstarijih običaja čovječanstva je proslava dočeka nove godine kao simbola početka novoga života i novih nada za budućnost. Uz kratki opis donosimo recepte za originalnu Sacher tortu i koktel od šampanjca.

Foto: Flickr
Sve kulture i narodi koji koriste kalendar, slave i vesele se novoj godini. Postoje indikacije da su Kinezi prvi slavili Novu godinu, dok su drugi bili stari Germani ili Rimljani. Znamo da su Kinezi oduvijek poznavali svoju novu godinu, koja dolazi poslije naše. Svečanosti su tom prilikom trajale nekoliko dana. Stari Germani su počeli slaviti Novu godinu kao obilježje promjene godišnjih doba. Zima u njihovoj zemlji počinje otprilike sredinom studenoga, a to je bilo doba kad su stanovnici sakupljali žetvu.
Budući da su se tada svi okupljali, radosni zbog obavljene žetve i odmora koji je nastupao, veselili su se, pa je tako i nastao njihov blagdan, početak nove godine, premda je mjesec bio studeni. Kad su Rimljani osvojili Europu, promijenili su vrijeme slavljenja, pa se nova godina počela slaviti prvog siječnja prema gregorijanskom kalendaru. Za njih je Nova godina predstavljala simbol početka novoga života i novih nada za budućnost. Ovaj običaj i značenje što se pridavalo novoj godini ostali su sve do danas. Zbog toga i mi dočekujemo novu godinu veseli i sretni, jer se nadamo da će nam donijeti sve najljepše i da će biti puno bolja nego prošla. Sam doček nove godine odvija se na staru godinu, 31. prosinca (zadnji dan u godini), a slavi se diljem svijeta, često po većim gradskim trgovima, vatrometom, pjevanjem i plesom. Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći, kad se ispaljuju rakete i nazdravlja šampanjcem ili pjenušcem.
Ophodi čestitara i darivanje
Brojni običaji postoje za doček Nove godine (Mladog lita, Mladog Božića) i u Hrvatskoj, ali ih nema toliko koliko za Božić. U ranom srednjem vijeku Božić je u nas bio početak godine, a kasnije je to postala Nova godina. Postoje ophodi čestitara i darivanje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Ivčević kosi u Lici, djevojka se daju darovi uz riječi: “Ja tebe darujem kruhom i novcem, a ti meni daj zdravlje i veselje”. Ponegdje u dinarskim krajevima ponovno se pali panj badnjak. Za Novu godinu obilat je blagdanski stol s kaloričnim jelima kao što su: sarma, hladni pečeni odojak s hrenom, pečena purica s mlincima, svinjetina iz paca, pečene domaće kobasice, vinski gulaš i slastice: orehnjača, makovnjača, torta, fritule, uštipci i suhi kolači.
Sveta tri kralja
Sveta tri kralja slave se 6. siječnja, kada završavaju katolički božićni običaji, a nastavljaju se pravoslavni božićni običaji. Još se zove i Vodokršće ili Vodobočci, jer se na taj dan svećenik blagoslivlja vodu. Posljednji se put pali božićna svijeća, završava blagoslov domova i obitelji te se uklanjaju božićna drvca iz domova. U sjeverozapadnim i sjevernim krajevima poput okolice Zagreba i Bjelovara, uobičajeni su bili ophodi zvjezdara. To je grupa od tri dječaka koji drže betlehemsku zvijezdu od kartona. Zovu se i betlemehari ili svjećari. Obilazili su kuće, nekad i uz pratnju dječaka koji su svirali te pjevali: “O Sveta tri kralja o blažen vaš dan, kad Sveti Kralj Mladi bil z neba poslan”. Pri tome su dobivali poklone od mještana svojeg i drugih sela.

Foto: Pixabay
SACHER TORTA
4 jaja – odvojeno bjelanjci i žumanjci
160 g šećera
160 g maslaca
200 g čokolade – otopljena
110 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
mrvica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
džem od marelica – nekoliko žlica
Za čokoladnu glazuru: 100 g čokolade i 70 g maslaca.
Priprema: Žumanjke miksajte sa šećerom da postanu svijetlo žuti i pahuljasti. Zatim dodajte maslac (sobne temperature) i opet izmiksajte. Čokoladu otopite na pari, dodajte u smjesu s jajima i pomiješajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli i dodajte u čokoladnu smjesu. Promiješajte. Na kraju dodajte žličicu ekstrakta vanilije. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano umiješajte u gornju smjesu. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup promjera 24 ili 26 cm i pecite na 180°C. Čačkalicom probajte je li torta pečena. Gotovu tortu ostavite da se ohladi, ali neka ostane mlaka. Zatim je prerežite na pola i premažite džemom koji ste zagrijali i razrijedili sa žlicom vode (ili džem jednostavno usitnite štapnim mikserom). Torta će upiti dio džema pa premažite još jednom. Stavite je u hladnjak da se džem stisne. Nakon toga stavite i gornji dio torte i premažite i cijelu tortu izvana džemom. Opet ju stavite u hladnjak da se džem stisne. Za kraj je prelite čokoladnom glazurom: na pari otopite čokoladu i maslac i zatim prelijte preko ohlađene torte.

Foto: Flickr
KOKTEL OD ŠAMPANJCA
500 ml šampanjca
par višanja (može i iz staklenke)
par kapi konjaka
par kapi bittera
listići metvice.
Priprema: U široku čašu stavite višnje koje ste nataknuli na štapiće, poprskajte ih s par kapi konjaka i bittera pa zalijte dobro rashlađenim šampanjcem. Šampanjac poslužite uz koktel zalogaje. Umjesto šampanjca također možete upotrijebiti bilo koje pjenušavo vino.
Trebate biti prijavljeni kako bi objavili komentar.