Najveselija noć uz Sacher tortu i koktel od šampanjca

Vladimira Paleček
31. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Po definiciji Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sljedeći kalendarski ciklus, odnosno to je prvi dan u slijedećoj godini. Jedan od najstarijih običaja čovječanstva je proslava dočeka nove godine kao simbola početka novoga života i novih nada za budućnost. Uz kratki opis donosimo recepte za originalnu Sacher tortu i koktel od šampanjca.

Foto: Flickr

Sve kulture i narodi koji koriste kalendar, slave i vesele se novoj godini. Postoje indikacije da su Kinezi prvi slavili Novu godinu, dok su drugi bili stari Germani ili Rimljani. Znamo da su Kinezi oduvijek poznavali svoju novu godinu, koja dolazi poslije naše. Svečanosti su tom prilikom trajale nekoliko dana. Stari Germani su počeli slaviti Novu godinu kao obilježje promjene godišnjih doba. Zima u njihovoj zemlji počinje otprilike sredinom studenoga, a to je bilo doba kad su stanovnici sakupljali žetvu.

Budući da su se tada svi okupljali, radosni zbog obavljene žetve i odmora koji je nastupao, veselili su se, pa je tako i nastao njihov blagdan, početak nove godine, premda je mjesec bio studeni. Kad su Rimljani osvojili Europu, promijenili su vrijeme slavljenja, pa se nova godina počela slaviti prvog siječnja prema gregorijanskom kalendaru. Za njih je Nova godina predstavljala simbol početka novoga života i novih nada za budućnost. Ovaj običaj i značenje što se pridavalo novoj godini ostali su sve do danas. Zbog toga i mi dočekujemo novu godinu veseli i sretni, jer se nadamo da će nam donijeti sve najljepše i da će biti puno bolja nego prošla. Sam doček nove godine odvija se na staru godinu, 31. prosinca (zadnji dan u godini), a slavi se diljem svijeta, često po većim gradskim trgovima, vatrometom, pjevanjem i plesom. Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći, kad se ispaljuju rakete i nazdravlja šampanjcem ili pjenušcem.

 

Ophodi čestitara i darivanje

Brojni običaji postoje za doček Nove godine (Mladog lita, Mladog Božića) i u Hrvatskoj, ali ih nema toliko koliko za Božić. U ranom srednjem vijeku Božić je u nas bio početak godine, a kasnije je to postala Nova godina. Postoje ophodi čestitara i darivanje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Ivčević kosi u Lici, djevojka se daju darovi uz riječi: “Ja tebe darujem kruhom i novcem, a ti meni daj zdravlje i veselje”. Ponegdje u dinarskim krajevima ponovno se pali panj badnjak. Za Novu godinu obilat je blagdanski stol s kaloričnim jelima kao što su: sarma, hladni pečeni odojak s hrenom, pečena purica s mlincima, svinjetina iz paca, pečene domaće kobasice, vinski gulaš i slastice: orehnjača, makovnjača, torta, fritule, uštipci i suhi kolači.

Foto: Pixabay

SACHER TORTA

4 jaja – odvojeno bjelanjci i žumanjci

160 g šećera

160 g maslaca

200 g čokolade – otopljena

110 g oštrog brašna

1 žličica praška za pecivo

mrvica soli

1 žličica ekstrakta vanilije

džem od marelica – nekoliko žlica

Za čokoladnu glazuru: 100 g čokolade i 70 g maslaca.

Priprema: Žumanjke miksajte sa šećerom da postanu svijetlo žuti i pahuljasti. Zatim dodajte maslac (sobne temperature) i opet izmiksajte. Čokoladu otopite na pari, dodajte u smjesu s jajima i pomiješajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli i dodajte u čokoladnu smjesu. Promiješajte. Na kraju dodajte žličicu ekstrakta vanilije. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano umiješajte u gornju smjesu. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup promjera 24 ili 26 cm i pecite na 180°C. Čačkalicom probajte je li torta pečena. Gotovu tortu ostavite da se ohladi, ali neka ostane mlaka. Zatim je prerežite na pola i premažite džemom koji ste zagrijali i razrijedili sa žlicom vode (ili džem jednostavno usitnite štapnim mikserom). Torta će upiti dio džema pa premažite još jednom. Stavite je u hladnjak da se džem stisne. Nakon toga stavite i gornji dio torte i premažite i cijelu tortu izvana džemom. Opet ju stavite u hladnjak da se džem stisne. Za kraj je prelite čokoladnom glazurom: na pari otopite čokoladu i maslac i zatim prelijte preko ohlađene torte.

Foto: Flickr

KOKTEL OD ŠAMPANJCA

500 ml šampanjca

par višanja (može i iz staklenke)

par kapi konjaka

par kapi bittera

listići metvice.

Priprema: U široku čašu stavite višnje koje ste nataknuli na štapiće, poprskajte ih s par kapi konjaka i bittera pa zalijte dobro rashlađenim šampanjcem. Šampanjac poslužite uz koktel zalogaje. Umjesto šampanjca također možete upotrijebiti bilo koje pjenušavo vino.