Najvećem mirovinskom fondu ne cvjetaju ruže: U koronakrizi ih je zeznula – nafta

Josip Mihaljević
19. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Najveći mirovinski fond na svijetu dolazi iz Norveške i pripada norveškim građanima. Oni također bilježe značajne gubitke prihoda u ovoj godini. U prosjeku, svaki norveški budući umirovljenik ima gotovo milijun i pol kuna štednje na računu, a u koronakrizi ih je zeznula – nafta.

norveška

Foto: Youtube screenshot

Norveškim građanima pripada najveći mirovinski fond u svijetu, iako se radi o zemlji koja je populacijom tek neznatno veća od Hrvatske. Sa svojih 5.43 milijuna stanovnika stvorili su fond štednje za mirovinu koji je danas težak oko 1.150 milijardi dolara.

Norveški stabilizacijski fond objavio je u utorak da je u prvoj polovini 2020. godine zabilježio gubitak na ulaganjima od 188 milijardi norveških kruna (21,27 milijardi dolara) zbog pada vrijednosti portfelja dionica i nekretnina koju je izazvala koronakriza, piše poslovni.hr.

Fond ima udjele u nekih 9.200 kompanije diljem svijeta, a osim toga ulaže u obveznice i nekretnine. Nakon prošle godine koja ima je bila rekordna, ove godine su značajno izgubili na vrijednosti. To se dogodilo uglavnom zbog pada vrijednosti dionica, među kojima su najgore prošle dionice naftnih kompanija koje su pale oko 33,1 posto, naravno zbog pada cijena nafte.

S druge strane, u pozitivu su ih gurali rast na dionicama tehnoloških tvrtki, no to nije bilo dovoljno da se pokrije gubitak.

Ukupno su u prvih šest mjeseci ove godine izgubili 3,4 posto vrijednosti.

Međutim, Norvežani se ne moraju bojati za svoje mirovine zbog same veličine tog fonda. Aktualna vrijednost fonda odgovara nekih 214 tisuća dolara mirovinske štednje za svakog budućeg umirovljenika i umirovljenicu Norveške. To znači da će pri umirovljenju prosječan Norvežanin na svom osobnom računu u mirovinskom fondu imati oko 1,35 milijuna kuna mirovinske štednje, no neće ju moći povući odjednom, nego na rate kroz mirovinu.

Dodatno, kako bi stabilizirali gospodarstvo, Norveška vlada je od svog mirovinskog fonda posudila 167 milijardi kuna kako bi poduprla gospodarstvo, a sličan manevar (u daleko nižim iznosima) izveden je i u Hrvatskoj.

Najvećem mirovinskom fondu ne cvjetaju ruže: U koronakrizi ih je zeznula – nafta
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap