Najstariji hrvatski orguljaš Ivan (90): “Živite svoj život punim plućima”

Jasmina Grgurić
26. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Orgulje svira već 70 godina, a njegova upornost priskrbila mu je titulu najstarijeg hrvatskog, a možda i svjetskog, orguljaša. Volio bi poživjeti još malo, samo kako bi mogao još koji put zasvirati.

Foto: Sisačka biskupija

Najstariji orguljaš u Hrvatskoj 89-godišnji je Ivan Janči Matijaš iz Volodera. Ove nedjelje još je jednom zasvirao na svetoj misi u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Tamo je, u svojoj župi, do prije četiri godine gotovo svakodnevnim sviranjem i animiranjem misa, svetaka i blagdana upotpunjavao liturgiju.

Bože, gdje su te godine?

Naime, nakon što je dobio srčani udar 2017. godine stanje mu se pogoršalo te se povukao s mjesta orguljaša čiju je funkciju obavljao od 1950. kada je prvi put na Uskrs zasvirao u Voloderu. Oporavio se srećom je, ali nažalost svirati više nije mogao. Ipak, u međuvremenu je počeo dolaziti na mise, financijski je pomogao izgraditi Pastoralni centar te je dobio Odlikovanje sv. Kvirina, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru.

“Kada sam se probudio upitao sam se: Bože, gdje su te godine? Ja ne znam kada bih rekao da je kraj, ali ipak vidim da kraj je. Nema se što reći. Badava, srce vuče i sve to, ali nema više ni snage, a ipak je i razlika sad s 90 i kad je bilo barem 30 godina manje, ali tako je kako je“-  kazao je orguljaš Matijaš.

Najveća želja mu je ipak poživjeti još malo kako bi mogao još koji put zasvirati.

Muzika je meni uvijek ostajala. I kada je bilo najteže, muzika je bila najveći ljubitelj. Bez obzira na sve što se proživljavalo, kada sam došao za orgulje sve je to otpalo. (…) Bio sam tučen i bijen da se Crkve odričem, i orgulja, samo sam rekao: Ja ne! – i to je bila moja zadnja riječ. Pucaj u mene, al’ ne odričem se onoga za što sam se rodio“, priznaje Matijaš.

Bolje biti ponizan, nego na lošem glasu

Ta mu je odluka danas donijela titulu najstarijeg hrvatskog, ako ne i svjetskog, orguljaša.

Matijaš poručuje onima koji se boje starosti da žive svoj život punim plućima od samoga početka i neka računaju da je bolje živjeti ponizno nego biti na lošem glasu.

Prije završetka mise velečasni Marijan Štingl, upravitelj Župe Voloder, čestitao je gospodinu Matijašu i uručio buket kao zahvalu za njegov dosadašnji rad i doprinos Župi.

[VIDEO] Stari gitarist u bolničkom krevetu savršeno odsvirao poznatu jazz skladbu

„Možda kada bi danas ove orgulje gore progovorile, one bi puno toga rekle s kolikom ste ljubavlju zapravo činili sve ovo što ste radili, i pjevajući i svirajući. Kao što kaže psalmista: „Bogu svome pjevat ću i svirati dok mi traje dah“. Vjerujem da se upravo to prožimalo kroz Vaš život koji nije kratak, lijepe godine proživljavate i ja Vam želim još jednom od srca zahvaliti na vašem trudu i angažmanu” – kazao je velečasni.

Najstariji hrvatski orguljaš Ivan (90): “Živite svoj život punim plućima”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap