Najstarija biračica u Europi ima 108 godina i nikada nije ‘preskočila’ izbore

Jasmina Grgurić Zanze
27. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Najstarija biračica u Europi je 108-godišnja Talijanka Luisa Zappitelli. Osim što savjesno obavlja svoju građansku dužnost, pa je tako i jučer izašla na europarlametarne izbore, ima i poruku za mlade. Poručuje im da ne ignoriraju izbore, jer su oni prilika da se čuje njihov glas.

Luise Zappitelli najstarija je glasačica u Europi (Snimak zaslona/Youtube)

Dolazak 108-godišnje Talijanke Luise Zappitelli na biračko mjesto jučer nisu popratili samo talijanski mediji, nego se vijest o najstarijoj biračici u Europi proširila brojnim zemljama. Kako i ne bi, kada ova vremešna gospođa uredno obavlja svoju građansku dužnost, a unatoč poznim godinama zaokružiti omiljenu političku opciju na listiću dolazi na vlastitim nogama.

S druge strane, mladima se često ne da inkomodirati nakon subotnjeg izlaska, jer im se šetnja do biračkog mjesta čini kao pretjerani napor. No, možda bi im ova starica mogla poslužiti kao primjer za ubuduće. Naime, čak 70 posto birača u Hrvatskoj jučer je ostalo kod kuće, među kojima veliki broj mladih. Za njih gospođa Luisa ima važnu poruku.

“Nemojte ignorirati izbore. To je način kako možete učiniti da se vaš glas čuje” – poručuje Zappitelli.

Inače, Luisa Zappitelli je rođena 1911. godine i nikada nije “preskočila” izlazak na izbore, kako one za Europski parlament, tako ni one parlamentarne u Italiji od 1946. godine kada je uveden plebiscit u toj susjednoj zemlji.

Tko su pobjednici i gubitnici EU izbora? Bernardić u izbornoj noći nije zaboravio umirovljenike!

Na izbore je izašla jučer u 11 sati u mjestu San Pio na području Castela, a došla je u pratnji djece Anne i Daria Ercolanija te nećakinje Natascije, piše Ocnal. U pratnji su se našli i policijski službenici.

Inače, najstarija glasačica u Europi sjeća se dana kada je prvi put izašla na glasovanje.

“Sjećam se kada sam ponosno s drugim ženama prvi put išla glasovati, taj će trenutak zauvijek ostati u mom sjećanju” – govori Luisa Zappitelli koja zna cijeniti slobodu i demokraciju, jer je živjela u vrijeme kada je to bio samo san.

Copy link
Powered by Social Snap