Najpoznatija božićna pjesma u nedjelju slavi 200. rođendan, u Zagrebu se očekuje spektakl

Josip Mihaljević
20. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Imena Josepha Mohra i Franza Xavera Grubera su u proteklih 200 godina nestala iz opće kulture, ali njihov najveći trijumf i dalje živi. Štoviše, njihova pjesma “Tiha noć” u nedjelju slavi jubilarni 200. rođendan. U 30. manifestaciji “Božić u Ciboni” tim povodom najavljuju spektakl uz pregršt pjevača i čak pet zborova.

tiha noć

Foto: “Božić u Ciboni” 2017. godine | Youtube screenshot

*fotkica*

Najčešće snimana, obrađivana i izvođena božićna pjesma “Tiha noć” u nedjelju slavi dvjestoti rođendan. Tada ju je jedan svećenik Joseph Mohr iz Salzburga napisao, a dvije godine kasnije proslijedio prijatelju Franzu Xaveru Gruberu kako bi ju uglazbio.

Malo tko na svijetu ne prepoznaje ovaj božićni napjev, a UNESCO ga je proglasio i svjetskom kulturnom baštinom. Naime, postoji više od 228 verzija ove pjesme na više od 143 svjetska jezika!

Crkva u kojoj su prije 200 godina prvi puta izveli pjesmu stradala je u poplavi, a danas tamo stoji mala kapelica s Mohrovom i Gruberovim slikama na prozorima.

30. rođendan “Božića u Ciboni”

Omiljeni zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić prije nešto više od 30 godina došao je na ideju za organiziranjem božićnog koncerta za narod i s pjesmama iz naroda. Ideja je bila da se tamo pjevaju pjesme koje se pjevaju u svakom domu za vrijeme božića, pravo pučko slavlje, piše 24sata.hr.

Krunoslav Kićo Slabinac nije oklijevao i osmislio je prvi “Božić u Ciboni”.

Idućeg tjedna će događaj ponovno zablistati i to na svojem jubilarnom 30. rođendanu, a posebni fokus bit će na “Tihoj noći” koja slavi ipak malo veći jubilej.

Ove godine od pjevača nastupit će Saša Lozar, Antonela doko, a s njima će biti i prvaci opere Ozren Bilušić, Anabela Barić, Leon Košavić. Pojačani s čak pet zborova (Capella Juris Pravnog fakulteta u Zagrebu, Panis Angelicus iz Crkve. sv Barbare, Roženice iz Pazina te dva dječja zbora).

Ulaznice su 30 i 50 kuna, ovisno o sjedalima, a mogu se kupiti na stranici www.ulaznice.hr. Koncert će se održati 26. prosinca u 20 sati.

 

Najpoznatija božićna pjesma u nedjelju slavi 200. rođendan, u Zagrebu se očekuje spektakl
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap