Najniža mirovina: Umirovljenicima 700 kuna više nego po stažu i plaćama!

Jasmina Grgurić Zanze
20. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Najniža mirovina svakom četvrtom umirovljeniku omogućava da dobije više nego što bi dobio kada bi se njegova umirovljenička primanja računala prema plaćama. Iako taj institut omogućava i do 1.000 kuna veće mirovine, iznosi su sramotni te ukazuju na male plaće, ali i na malu vrijednost mirovine po godini staža. Evo kolike su najniže mirovine radnika, obrtnika i poljoprivrednika.

Foto: Mirovina.hr

Najnižu mirovinu prima svaki četvrti umirovljenik, a čak 40 posto novih mirovina je najnižih. U prosjeku za oko 275 tisuća građana koji primaju najnižu mirovinu ona iznosi svega 1.830 kuna, odnosno jedva prelazi 2.000 kuna kada iz podataka maknemo mirovinska primanja koja isplaćujemo korisnicima u inozemstvo.

Male plaće i još manja vrijednost godine staža

Što se događa s najnižim mirovinama: Eksplozija poniženih umirovljenika ili previše solidarnosti?

Sramotni su to iznosi, nedostatni za golo preživljavanje, a kamo li više. Što je najgore, kada ne bi postojao ovaj zaštitni institut, svaki četvrti umirovljenik živio bi s čak 700 kuna manje. Naime, najniža mirovina određuje se kada je mirovina izračunata prema radnom stažu i plaćama manja od najniže. Primjerice, prosječni umirovljenik s najnižom mirovinom radio je 27 godina. Trenutna aktualna vrijednost mirovine (AVM) po godini staža iznosi 73,13 kuna. Staž se množi s AVM-om pri čemu dobivamo iznos najniže mirovine od 1.974 kune. Manje od toga umirovljenik ne može dobiti, premda mu formula izračuna u koju se uvrštavaju i plaće pokazuje manje.

Prije nego što državu proglasimo herojem, treba ukazati na dva jasno vidljiva problema. Jedan su premalene plaće. Jer, tko god radi za manje od 80 posto iznosa prosječne plaće, može u starosti očekivati najnižu mirovinu. Prosječna neto plaća je 7.500 kuna te neprestano raste, a 80 posto iznosi 6.000 kuna. Radite za manje? Čeka vas najniža mirovina! Naravno, pritom se gleda prosjek za svaku godinu u kojoj ste radili, a ne trenutni prosjek.

ministar josip aladrović
Ministarstvo o sve većem udjelu korisnika najniže mirovine: Pratimo kretanja, poduzimamo mjere

Trenutno polovina stanovništva ne udovoljava kriteriju rada za 80 posto prosječne plaće pa je jasno zašto već sada imamo 40 posto umirovljenika s najnižim mirovinama. Time dobivamo situaciju da radimo sve dulje, uz više radnog staža, dodatni staž za majke i manju penalizaciju, ali mirovine su nam manje nego “starim” umirovljenicima! Drugi problem je premalena vrijednost mirovine za godinu dana staža, dakle samo 73 kune.

Kod poljoprivrednika razlika čak 1.000 kuna!

Statistički, razlika između najniže i “zarađene” radničke mirovine je 592 kune. Kod njih je najniža u prosjeku 1.841 kunu a na osnovu staža i plaća 1.249 kuna.

Obrtničkih najnižih mirovina je 14.111, u prosjeku iznose 2.054 kune, a po stažu i plaćama 1.511 kuna. Najveća pak razlika između zarađene i najniže mirovine je kod poljoprivrednika. Poljoprivredna mirovina za 29.912 umirovljenika u prosjeku iznosi 1.643 kune, bez najniže bi imali samo 643 kune, dakle tisuću kuna manje.

Ukupno, najniža mirovina je 1.830 kuna, a zarađena 1.196 kuna, što čini razliku od 634 kune. Bez isplate prema međunarodnim ugovorima je 699 kuna razlike kod 236.041 tuzemnih umirovljenika.

Najniža mirovina: Umirovljenicima 700 kuna više nego po stažu i plaćama!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap