Najboljih pet gradova u 2024. za odlazak u mirovinu: Među njima i jedan iz susjedstva

Jasmina Grgurić Zanze
11. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Listu od pet najboljih gradova za odlazak u mirovinu u 2024. godini objavio je GoBankingRates. Destinacije za umirovljenje birane su prema kulturi te cijeni i kvaliteti življenja u starosti. Na popisu su se tako našle atraktivne destinacije u Portugalu, Maleziji, Tajlandu, Kolumbiji, ali i u Sloveniji, čiju Ljubljanu nazivaju skrivenim draguljem u srcu Europe.

Stariji bračni par s ruksacima na leđima na izletu

Stariji bračni par na izletu | Foto: pixabay.com

Listu od pet najboljih gradova za mirovinu u 2024. godini objavio je GoBankingRates pri čemu svaki od njih, kažu, nudi jedinstvenu mješavinu kulture, razumnih cijena života i udobnosti.

Umirovljenje je vrijeme za opuštanje, istraživanje i promjenu okruženja. Dok mnogi gledaju prema tradicionalnim destinacijama, sve je veći trend razmatranja manje konvencionalnih lokacija koje nude jedinstvena iskustva, pristupačnost i visoku kvalitetu života, piše GoBankingRates.com.

1. Porto (Portugal): Spoj tradicije i moderne udobnosti

Smješten uz rijeku Douro, Porto postaje sve popularniji među umirovljenicima zbog svoje bogate kulturne baštine i modernih sadržaja. Poznat po vinu, zadivljujućoj arhitekturi i toploj gostoljubivosti svojih ljudi, Porto nudi opušteni stil života.

Troškovi života ovdje su niži u usporedbi s drugim zapadnoeuropskim gradovima, što ga čini pristupačnim izborom. Par može udobno živjeti ovdje za manje od 2.000 eura mjesečno.

2. Penang (Malezija): Tropski raj s modernom gradnjom

Penang je država na sjeverozapadnoj obali poluotoka Malezije, poznata po prekrasnim plažama, bujnom zelenilu i kulturi ulične hrane. Utočište je to za umirovljenike koji žele tropsku klimu i kulturno raznoliko okruženje. Glavni grad države, George Town, poznat je po dobro očuvanoj kolonijalnoj arhitekturi i uličnoj umjetnosti.

Zdravstveni sustav Penanga je vrhunski, s modernim objektima, a niski troškovi života, zajedno s malezijskim programom viza za umirovljenike, čine Penang privlačnim izborom za umirovljenike koji traže spoj egzotičnog i poznatog. Par može udobno živjeti u Penangu s budžetom od 1.300 do 2.300 eura mjesečno.

3. Ljubljana (Slovenija): Skriveni dragulj u srcu Europe

Ljubljana, glavni grad Slovenije, mali je, ali živahan grad poznat po zelenim površinama, sigurnosti i izvrsnoj kvaliteti života. Ovaj grad idealan je za umirovljenike koji cijene prirodu, s brojnim parkovima i rijekom Ljubljanicom koja vijuga kroz  središte. Par može udobno živjeti u Ljubljani s mjesečnim budžetom od 1.850 do 2.800 eura.

4. Chiang Mai (Tajland): Središte kulture s opuštenošću

Poznat po svojim veličanstvenim hramovima, bogatoj povijesti i živahnoj kulturi, Chiang Mai pruža mirno, ali poticajno okruženje. Grad ima snažnu zajednicu iseljenika, koja pruža osjećaj bliskosti svim pridošlicama.

Troškovi života u Chiang Maiju su izuzetno niski, što umirovljenicima omogućuje da uživaju u visokom životnom standardu uz manje troškova u usporedbi sa zapadnim zemljama. Par može udobno živjeti u Chiang Maiju s mjesečnim budžetom od 1.400 do 1.850 eura.

5. Medellín (Kolumbija): Grad vječnog proljeća

Medellín je kulturno bogat i poznat po svojim festivalima, muzejima i živahnoj umjetničkoj sceni. Ulaganje grada u javni prijevoz i projekte urbane obnove učinilo ga je pristupačnijim i privlačnijim umirovljenicima koji traže urbani način života usred bujnog zelenila.

Par može udobno živjeti u Medellínu s mjesečnim budžetom od 1.400 do 2.300 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap