Nacionalna mirovina nije obuhvatila ni trećinu planiranog broja starijih u potrebi

Jasmina Grgurić Zanze
16. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Vlada je predvidjela da će u prvih godinu dana isplate broj korisnika nacionalne naknade za starije doseći 20.000. Međutim, ovu vrstu državne pomoći prima gotovo četiri puta manje starijih građana bez mirovine, a brojka gotovo stagnira. Mirovinsko je objavilo koliko će ih i kada isplatiti u prosincu.

Pixabay

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za studeni kreće u petak, 17. prosinca 2021., korisnicima računa u bankama. Nacionalnu “mirovinu” dobit će 5.658 korisnika, među kojima je čak 65,1 posto žena. Za isplatu je osigurano oko četiri i pol milijuna kuna iz državnog proračuna.

Korisnika svakog mjeseca sve više, ali uz jako spori rast

Kada je od siječnja ove godine uvodila novčanu pomoć s ciljem sprječavanja siromaštva starijih osoba koje ne ostvaruju uvjete za mirovinu, Vlada je predvidjela da će ona obuhvatiti 20.000 korisnika. Međutim, skoro četverostruko ih je manje. Usporedbe radi, prošloga mjeseca bilo ih je 5.587, odnosno 71 manje pa brojka iz mjeseca u mjesec lagano raste, ali jako sporo i daleko od predviđenog.

Evo koliko se starijih odreklo mirovine i socijalne pomoći zbog nacionalne naknade!

Razlog su strogo postavljeni uvjeti, podudaranje s iznosima socijalne pomoći, kao i potrebe za otvaranjem računa u banci, uz ostale.

Podsjećamo, pravo na nacionalnu naknadu u iznosu od 800 kuna za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti.

Uvjeti za nacionalnu naknadu za starije osobe

Osim životne dobi (barem 65 godina) i prebivališta (20 godina), korisnik mora ispuniti ove uvjete:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.
  • Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap