Na štriku se suši šosić? Više ne! Gradova koji brane “tiramole” sve je više

Jasmina Grgurić
12. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Nakon Osijeka pa onda i Šolte, Kolana na Pagu, Mljeta i Kaštela, stati na kraj sušenju veša na štriku odlučila je i Rijeka. Kazne su još veće nego u Slavoniji pa će 2.000 kuna, ukoliko se ogluši na novu odluku o komunalnom redu, morati platiti pravna osoba, a 500 kuna obični građani.

Foto: Pixabay

Na prozorima i vratima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema javno prometnoj površini nije dozvoljeno vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade, piše u novoj Odluci o komunalnom redu grada Rijeke.

Tako se Rijeka pridružila još nekim dalmatinskim gradovima koji zabranjuju “tiramole” poput Šolte, Kolana na Pagu, Mljeta, Kaštela i grada Osijeka. Ukoliko se netko ogluši na ovaj prekršaj, morat će platiti od 500 do 2.000 kuna, ovisno je li riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi.

Rublje na prozorima kao dio autentičnosti mjesta

Komunalni redari zasad ne kažnjavaju građane, nije izdana još nijedna kazna, već se u prijelaznom periodu izriču samo upozorenja kako bi se građani imali vremena prilagoditi ovoj, za mnoge nepopularnoj, mjeri.

Revoltirani građani diljem zemlje čak su pokrenuli i akciju na društvenim mrežama kako bi se obustavila praksa zabrane sušenja veša na štriku. Zabrani se najviše protive Dalmatinci, jer su “tiramole” dio njihove autentičnosti koje određenu draž daju čak i turistima. Njima na fasadama starih dalmatinskih kuća krpe, ručnici, plahte pa čak i gaće – ne smetaju.

O svemu se izjasnila i struka.

“Jedna je situacija ako se radi o sušenju veša na tradicionalan način u Starom gradu i sušenju veša na privatnim parcelama stambenih obiteljskih objekata i na mjestima koja su za to predviđena, a zasigurno druga kada se radi o sušenju odjeće u javnim prostorima u kojima to nikada nije bilo u tradiciji niti su za tu namjenu bili planirani” – kazala je za Novi list Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja

Međutim,  ravnateljica riječkog Konzervatorskog odjela Biserka Dumbović Bilušić smatra da sušiti robu na Korzu, Fiumari, Krešimirovoj i ostalim ulicama baš i ne odražava karakter mediteranskog grada.

Veći problem su klima uređaji

“Sušenje rublja na otvorenom je bila karakteristika mediteranskih gradova, recimo gradova poput Napulja, ali i pučkih ambijenata. Odražavala je način života bez perilice i sušilice rublja. Danas u Rijeci, koja se ubraja u skupinu velikih gradova baš i nema pučkih ambijenata. Stari grad je prije više od pola stoljeća regulacijama Rossija tridesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije Kolacija i Sile izgubio takve ambijente, ali i stanovnike” – stav je Biserke Dumbović Bilušić.

Riječka povjesničarka Daina Glavočić smatra da je Rijeka ipak nešto drugačije urbanistički organizirana nego Split ineki drugi dalmatinski gradovi. Zbog toga ne vidi razloge zašto bi se tiramole tu toliko trebale braniti kada ih u Rijeci zapravo ni nema. Ali, smatra da je besmisleno kažnjaviti ljude zbog toga jer su stavili robu na štrik. Dodaje za Novi list i da su od robe daleko veći problem na pročeljima – klima uređaji.

Više od 76 posto građana protiv zabrane

Pišući o zabrani sušenja rublja na osječkim pročeljima, upitali smo naše čitatelje treba li stanarima u Hrvatskoj zabraniti tu naviku. Uz brojne komentare koje su ostavili na Facebook stranici mirovina.hr, anketu je ispunilo 185 građana.

[ANKETA] Treba li stanarima zabraniti sušenje rublja na prozorima i balkonima?

Njih 43,24% smatra da ne treba zabraniti, jer su veš na svježem zraku oduvijek sušile naše majke i bake te je tako najzdravije. Također, 32,97% čitatelja istog je stava, a kao razlog naveli su da ima nešto romantično, lijepo i životno u posteljini koja se suši na vjetru, upitavši gdje drugdje da je uopće suše. Zbrojeno, čak 76,21 posto ispitanika smatra da ne treba zabraniti “tiramole”.

Protiv veša na prozorima i balkonima izjasnilo se 23,78 ispitanih u našoj anketi. Naveli su da su za zabranu, ali da onda isto treba vrijediti i za klima uređaje i za antene, koje također nagrđuju javni prostor. U podjednakom omjeru kao drugi razlog izabrali su mišljenje da ljudi ne bi trebali gledati u tuđe gaće dok prolaze ulicom.

 

Na štriku se suši šosić? Više ne! Gradova koji brane “tiramole” sve je više
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap