Na pragu beskućništva: Umirovljenica se zbog visokih računa grije – u šoping centru

Alberta Požgaj
27. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Siromaštvo sustiže kako starije građane u Hrvatskoj tako i one u Europi. Stanje nije nimalo obećavajuće ni što se socijalne isključenosti tiče. Umirovljenici, koji su i do sada bili kreativni oko preživljavanja, zbog poskupljenja su osuđeni na očajničke poteze.

Surova realnost starijih | Pexels

Surova realnost starijih | Pexels

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, čak 30,1% starijih od 65 u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva. Za usporedbu, Eurostat navodi kako prosjek starijih osoba u riziku od siromaštva na razini Europske Unije iznosi 16,1%.

Stariji – najranjivija skupina

Stariji, što se tiče rizika od siromaštva, čine najranjiviju populaciju kako u Hrvatskoj tako i u svim državama Europske Unije. Profesorice sa Studijskog centra socijalnog rada, Olja Družić Ljubotina i Marijana Kletečki Radović, navode kako u Hrvatskoj postoji velik broj starijih osoba čiji je životni standard daleko ispod prosjeka cjelokupnog društva.

U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi 28 posto starijih od 65 godina!

„Činjenica je da mnoge starije osobe zbog niskog materijalnog statusa imaju lošiju kvalitetu života, češće su narušenog psihofizičkog zdravlja te uglavnom budu zbrinuti kroz smještaj u domove za starije i nemoćne osobe ili koriste pravo na pomoć za uzdržavanje. Ono što zabrinjava je i činjenica da je jedan broj osoba starije životne dobi smješten u prihvatilištima za beskućnike“, ističu profesorice Družić Ljubotina i Kletečki Radović.

Zbog inflacije primorana grijati se u šoping centru

U Hrvatskoj živi velik broj osoba starije životne dobi čiji je životni standard znatno ispod prosjeka društva. Siromaštvo se, baš kao i socijalna isključenost, nerijetko poistovjećuje sa starijom populacijom.

No, inflacija i s njom povezani problemi troškova života, nisu samo problem u Hrvatskoj. Poražavajući podaci dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske. Naime, kako izvještava BBC, gospođa Mary McQuillan (71) iz Belfasta navodi kako mora odlaziti u obližnji šoping centar kako bi se grijala s obzirom da si kod kuće ne može priuštiti uključiti grijanje.

“Ustanem ujutro i odem u obližnji šoping centar kako bih se grijala. Promatram ljude dok mi vrijeme prolazi sve kako bih kod kuće uštjedjela na grijanju i struji. Osjećaj je užasan”, istaknula je McQuillan (71).

Isto tako, ističe kako si više ne može priuštiti male životne luksuze poput čokolade te kako zbog stresa i brige oko toga kako će preživjeti ne može spavati.

„Kod kuće sjedim u debelom kućnom ogrtaču, debelim čarapama, trenirci i hlačama preko trenirke jer si ne mogu priuštiti plaćanje visokih računa za struju i grijanje“, tvrdi gospođa McQuillan (71) za BBC.

Na pragu beskućništva: Umirovljenica se zbog visokih računa grije – u šoping centru
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap