Muke po stažu iz Srbije: Kako ostvariti mirovinska prava od rada u susjednoj državi

Jasmina Grgurić Zanze
9. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Svaki Hrvat koji je u vrijeme bivše Jugoslavije bio zaposlen u tvrtki sa sjedištem u Srbiji, zna koje muke mora proći kako bi mu se po odlasku u mirovinu priznale i te godine rada. Pogotovo ako to ne učini na vrijeme. Naime, potvrdu inozemnog staža iz susjedne zemlje mnogi čekaju godinama, do kada ostaju osuđeni na nižu mirovinu. Zbog toga, ali i ostalih mirovinskih pitanja između dvije države, ovih se dana u Zagrebu i Splitu održava savjetovanje za građane.

Građani na mirovinskom savjetovanju mogu dobiti pravnu pomoć Foto: Pixabay

Međunarodno mirovinsko savjetovanje s osiguranicima i korisnicima mirovina radi pružanja pravne pomoći u pojedinačnim predmetima u kojima se rješavaju prava na mirovinska davanja između Hrvatske i Srbije, organiziraju Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i srbijanski Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Građani su odgovore na pitanja mogli potražiti jučer u Zagrebu, a još sutra to mogu učiniti u Splitu uz prethodnu najavu.

Savjetovanje sutra u Splitu

Savjetovanje u Splitu održat će se 10. svibnja između 9 i 16 sati u područnoj službi HZMO-a. Dolazak treba najaviti elektroničkom poštom na adresu [email protected] ili  telefonom na broj (+ 385)  021 310-832, zbog rasporeda i određivanja točnog termina. Osiguranici koji su bili zaposleni i osigurani u Hrvatskoj i Srbiji, kao i korisnici mirovinskih primanja iz navedenih država, na razgovorima mogu dobiti informacije o ostvarivanju i korištenju svojih prava. Pritom, treba donijeti dokaze o radu, odnosno o osiguranju, kao i osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Ugovor između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o socijalnom osiguranju u primjeni je od 1. svibnja 2003. godine. Budući da se primjenjuje već punih 15 godina, značajnijih problema nema, kažu nam iz Zavoda za mirovinsko, a onih kojih ipak ima rješavaju se kroz razgovore nadležnih tijela, ovakve savjetodavne dane, kao i dnevnu komunikaciju.

Savjetodavni dani za građane organiziraju se već deset godina, a posljednjih godina posjećuje ih sve manji broj osiguranika. No, da problema i dalje ima potvrđuju nam i iz HZMO-a.

Potvrda se traži čak pet godina prije mirovine

“Jedan od mogućih problema, koji navodite, je dugotrajnost postupka za ostvarivanje prava na mirovinu zbog potvrde inozemnog staža. Naime, Ugovor je omogućio ostvarivanje prava na mirovinu zbrajanjem razdoblja osiguranja koja su navršena u obje države ugovornice, ako osiguranik ne ispunjava uvjete za priznanje prava na mirovinu na temelju staža osiguranja navršenog samo u jednoj državi ugovornici. Konkretno to znači da osiguranik koji je navršio 65 godina života i ima u Republici Hrvatskoj navršenih deset godina staža osiguranja i u Republici Srbiji pet godina staža osiguranja, može ostvariti pravo na starosnu mirovinu i u Hrvatskoj i u Srbiji samo zbrajanjem staža osiguranja. Nositelj mirovinskog osiguranja priznat će pravo na mirovinu na temelju ukupnog staža osiguranja, ali visinu mirovine odrediti će samo na temelju staža osiguranja navršenog u toj državi” – pojašnjavaju iz HZMO-a.

Kako bi se ubrzao takav postupak, osiguranici koji imaju navršena razdoblja osiguranja u drugim državama imaju mogućnost pet godina prije ispunjenja uvjeta za mirovinu podnijeti zahtjev za prethodno utvrđivanja staža osiguranja navršenog u drugoj državi. Podnošenjem zahtjeva unaprijed će se provesti postupak utvrđivanja staža za podnositelja zahtjeva i međusobno razmijeniti potvrde, a kada osiguranik podnese zahtjev za mirovinu postupak će biti brže okončan.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap